En mycket smutsig byk

4 september 2019 04:00

Gladast under hela måndagen måste Sverigdemokraternas "starke" (men påtagligt försvagade) man i Norrköping – Darko Mamkovic – vara. Inte mindre än fyra fullmäktigeledamöter med nu avhoppade oppositionsrådet Sandra Karlsson i spetsen bytte parti, från SD till Landsbygdspartiet oberoende. En skandal i sig, men röran hamnade förstås i skuggan av sommarens evergreen – digitaliseringsskandalen, som nu nått riksmediernas uppmärksamhet genom misstankar om mutbrott.

En chef, underställd den numera sparkade digitaliseringsdirektören Johan Högne, misstänks för mutbrott – vilket det går att läsa om på nt.se. En leverantör har tillfrågats om fribiljetter till ett konvent i USA, med ett sammanlagt värde om minst 40 000 kronor. Chefen i fråga har avskedats. Bra! Liksom det är bra att ytterligare en person stängts av tills vidare.

Ärendet har självklart polisanmälts. Vad vi har att göra med kan vara mer än sedvanligt slarv och dito inkompetens inom digitaliseringsavdelningen. Vad vi har att göra med är – korruption.

Hur i all världen har det kunnat gå så illa?

Enligt den tillförordnade chefen vid digitaliseringsavdelningen Per Bäckström kan visserligen det hela ha varit ett försök att – spara pengar år kommunen...

Ursäkta, men givet de ekonomiska problem som vidlåter avdelningen (underskottet uppgår för närvarande till 35 miljoner kronor) låter det rent ut sagt skrattretande. Reaktionen på misstänkta mutbrott imponerar alltså inte. Snarare får vi intryck av en kultur av snabba pengar och tvivelaktiga kontrakt, fiffel och fusk. Och eftersom fisken som bekant ruttnar från huvudet, är det inte förvånande att Högnes förehavanden uppmärksammades först.

Vad som eventuellt har varit olagligt i denna röra återstår att se, däremot har uppträdandet självklart varit olämpligt – och skett på skattebetalarnas bekostnad. Därmed kommer vi till frågan om det politiska ansvaret.

Den byk kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) måste fortsätta tvätta offentligt, har visat sig smutsigare än få kunnat ana. Nej, ingen misstänker honom personligen för oegentligheter – men hanteringen av digitalseringsskandalen imponerar inte riktigt. Stjernkvist säger prioritera skademinimering och det är förstås inte fel. Men det går att ana en allmänpolitisk aningslöshet bakom missförhållandena på digitaliseringsavdelningen.

Nu kan vi alla tacka vår lyckliga stjärna att IT-strategen Björn Andrén larmade om bristerna i våras. Civilkurage kallas det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson