En annan järnridå

10 maj 2019 04:00

Liza Aleksandrova-Zorina vill inte kalla sig journalist, dessutom går det enligt henne knappt att försörja sig som oberoende journalist i Ryssland längre. Själv har hon drivit frågor om mänskliga rättigheter i många år, men också skrivit flera skönlitterära böcker. För tillfället är hon i Sverige på ett stipendium och jag träffar henne för en intervju anordnad av Stadsbiblioteket i Norrköping, på själva Europadagen.

För fem år sedan häktades hon för otillåten politisk verksamhet. Brottet? Samtidigt som Ryssland annekterade Krim hade Aleksandrova-Zorina begått misstaget att tanklöst bära kläder i den ukrainska flaggans blågula färger... Det räckte, men så var hon inte heller vem som helst utan en av alla de ryska opinionsbildare som utsattes för den ryska regimens allt hårdare repression.

Nu är detta tyvärr inte någon nyhet. Trycket mot kritiska röster har ökat under många år och några oberoende medier finns knappt i Ryssland längre. Vad som däremot numera kan drabba vem som helst, är statens övervakning och medföljande förföljelse också på internet.

I Ryssland föredrar många Yandex framför Google och framför allt umgås man inte virtuellt främst via Facebook utan använder Vkontakte. Men nu har staten – via en Kremltrogen oligark – tagit kontrollen över Vkontakte. Och då går allt att övervaka och registrera, till och med raderade inlägg.

"Även vanliga människor" har blivit rädda, säger Aleksandrova-Zorina. "Det behöver inte handla om regimkritiska inlägg, det kan räcka att någon delar politiska karikatyrer."

Plötsligen har en virtuell järnridå gått ner i Ryssland. Den är inte omöjlig att ta sig över, men det är riskabelt. Vem som helst kan råka illa ut. De flesta gör det inte, men tillräckligt många för att människor ska tänka sig för.

Och naturligtvis påverkas umgänget även utanför den virtuella världen. För en författare och skribent som Aleksandrova-Zorina innebär det att inte längre bjudas in till olika evenemang.

Ändå har kylskåpet vunnit över tv:n! Detta ryska skämt syftar på hur välfärdsfrågorna blivit viktigare för vanliga ryssar än den statliga propagandan – förmedlad främst via tv. "Medan oligarkerna inte påverkats har vanliga människor fått det sämre. Arbetslösheten har ökat och många har knappt ens råd att köpa kläder – bara mat."

Liza Aleksandrova-Zorina representerar alla dessa ryska röster, som borde höras mycket oftare också här i Sverige. Tyvärr har hon inte översatts till svenska tidigare, men nu finns åtminstone den lilla informativa skriften Internet bakom taggtråden (Ariel förlag) att läsa. Och snart ska Aleksandrova-Zorina publicera en ny skönlitterär roman också på svenska. Jag kommer att köpa den.

Ledarkrönika

Hans Stigsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!