Ledare I skrivande stund har en terrorist skjutit tre människor till döds i holländska Utrecht och flera har skadats. Polisen har gripit en 37-årig man med turkisk bakgrund som (enligt BBC) tidigare ska ha varit frivillig i Tjetjenien. Fast vi vet inte om det är rätt person polisen gripit och vi vet inte heller om fler är inblandade.

Vi vet faktiskt inte ens om morden har med egentlig terrorism att göra, vissa obekräftade uppgifter går i annan riktning.

Före massmordet i nyazeeländska Christchurch, som kostade 50 människor livet, hade vi måhända varit försiktigare att kalla terrorn i Utrecht för just det. Samtidigt hade vi förmodligen inte ens reflekterat över möjligheten att det skulle handlat om något annat än islamistiska gärningsmän. Många varnade för den extremnationalistiska terrorismen efter massakern på Utöya 2011, men eftersom det aldrig kunde påvisas att attentatsmannen Anders Behring Breivik hade några medsvurna, och eftersom det inträffade något liknande igen, sänkte vi garden. Fram till nu.

Samtidigt är det talande att Säpo som av en tillfällighet varnade för extremnationalistisk terrorism bara dagarna före dådet i Christchurch. Säpo-chefen Klas Friberg har sedermera också påpekat den ”våldspotential” som finns inom exempelvis vit makt-miljön.

Den misstänkte gärningsmannen i Christchurch förefaller, så vitt hittills känt, ha agerat ensam. Men om han var helt ensam, som Behring Breivik, är en annan fråga. Samtidigt agerade också Rakhmat Akilov ensam under sitt terrordåd på Drottninggatan i Stockholm, liksom Taimour Abdulwahab under sitt terrorförsök 2010.

Skillnaden mellan den extremnationalistiska och islamistiska terrorismen är dock att den senare verkar i ett, internationellt sett, långt mer välorganiserat klimat. Organisationer som al-Qaida, Boko Haram och al-Shabab har verkat länge och Islamiska staten lyckades som bekant tillfälligt ta kontrollen över stora delar av Syrien samt Irak.

Däremot har det förstås ingen betydelse för den som drabbas, eller dennas anhöriga, vem som sprängde bomben, körde lastbilen eller avlossade skotten.