Ledarkrönika Rubriken kan förefalla nästan trumpistisk i sin sannolikhet! För hur kan Demokraterna ha förlorat det amerikanska kongressvalet, när partiet i själva verket gick fram och återtog majoriteten i representanthuset?

Därför att det borde gått mycket bättre.

Donald Trump är förmodligen den minst populäre presidenten i mannaminne. Visserligen omtyckt i delar (men bara delar) av den typiska republikanska väljarkåren, är han synnerligen illa gillad inte bara till vänster utan i stor utsträckning också i mitten. Kongressval handlar inte bara om presidentens politik, men logiskt sett borde väljarna straffat Republikanerna för Trumps blotta existens.

Istället lyckas Demokraterna visserligen erövra representanthuset, men utan imponerande framgånar, och i senaten behåller istället Republikanerna sin majoritet. Dessutom förlorade många upphausade demokratiska påläggskalvar sina val, till exempel utmanaren Beto O'Rourke i Texas.

Om inte annat är valet därmed också ett nederlag för stora delar av den svenska utrikesrapporteringen, som kretsat mycket kring olika vänsterkandidater inom Demokraterna. Om inte rapporteringen avspeglar verkliga förhållanden förlorar den i trovärdighet.

I själva verket är Demokraternas vänstervridning partiets största problem – och Trumps bästa chans att bli omvald. I en av få riktigt vederhäftiga kommentarer till valet i svensk media konstaterar Therese Larsson Hultin i Svenska Dagbladet att många traditionellt demokratiska väljare börjar tröttna. "Jag känner inte igen partiet längre" säger till exempel en tillfrågad farmare, demokrat sedan 60-talet.

Demokraterna har i stor utsträckning blivit ett parti för politiskt korrekt identitetsvänster, som gärna driver olika minoritetsfrågor, kräver ännu mer utbyggd federal socialpolitik och i vissa fall inte ens skäms för att kalla sig själva socialister. Förträffliga i egna ögon ger denna vänster ofta ett lika intolerant intryck som delar av Republikanerna, framför allt alienerar den vanliga amerikanska arbetar- och medelklassväljare.

Trots att Republikanerna ju faktiskt backade i kongressvalet kan nog Trump se återvalet till presidentposten om två år an med viss tillförsikt.