Arrogans i kostym

14 maj 2019 04:00

Miljöpartiet har, lätt karikerat, rykte om sig att vara ett parti för flummiga trädkramare. Ibland lite naiva, men alltid godhjärtade.

Ibland kan det kanske vara så. Men lika skulle miljöpartisterna kunna framställas som självgoda lättfanatiker med en arrogant attityd till meningsmotståndare. Då hjälper det inte att nyvalda språkröret Per Bolund försöker tvätta bort flumstämpeln genom att klä sig i kostym istället för kofta.

I SVT Agenda fick han reagera på det pågående Bensinupproret 2.0 – en facebookgrupp som är på god väg att få en halv miljon anhängare. Ett folkligt uppror med politisk sprängkraft, i en situation där normalpriset för bensin uppgår till över 16 kronor litern.

Bolunds rekommendation var att folk borde köpa en elbil istället...

Låt mig först och främst slå fast att jag personligen är en anhängare av ebilar (även om det kan diskuteras om inte bränsleceller är att föredra framför batterier). Elmotorn är hur som helst effektivitetsmässigt överlägsen explosionsmotorn och jag har sedan många år varit övertygad om att framtiden tillhör elbilen.

Men då talar jag om framtiden. Kanske en ganska nära framtid, men inte nutid. Och det är just i denna situation som stockholmaren Bolunds arrogans gentemot vanligt folk blir så uppenbar att den gränsar till klassförakt.

Många svenskar har inte råd att köpa en ny elbil – och några begagnade existerar knappt. Även om räckvidderna blir allt längre (laddtiderna är egentligen ett större problem), är elbilen för många ännu så opraktisk att den inte är ett realistiskt alternativ.

Många har inte råd till ny bil över huvud taget, andra noterar att vad som är miljövänligt varierar från år till år. Ett tag var det etanolen – den har nästan försvunnit sedan dess. Ett tag var det dieseln – den har plötsligen (och i grunden felaktigt) blivit den värsta miljöboven.

Till råga på allt har Bolund fel om orsakerna till det höga svenska bensinpriset, vilket inte primärt beror på varken råoljepriser eller kronkurs utan att skatterna uppgår till ungefär 60 procent. Istället för att kunna spara till en ny och miljövänligare bil går lönen åt till att tanka bilen.

Allt detta tycks alltså Bolund högaktningsfullt strunta i. Men vi minns ju hur den franska drottningen reagerade när folket inte hade bröd utan svalt: "Låt dem äta kakor!"

Sedan kom revolutionen.

Ledarkrönika

Hans Stigsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!