Legendariske NT-fotografen Ingvar Anehed får den efterlängtade minnestavlan på Västgötegatan. Efter ett medborgarförslag. Det berättade vi häromveckan på annan plats här i NT. Beskedet satte igång viss aktivitet hos Sladden Hultgren, "Tjadden" Hällströms mångårige sidekick, som redan i januari 2016 lämnade in ett eget medborgarförslag om en liknande hyllning för en annan NT-medarbetare.

Lennart "Zäta" Anderzon.

Anderzon med Z jobbade tillsammans med "Tjadden" under många år och låg ofta bakom manusen till de populära lokalrevyerna. Väl värd ett minnesmärke med andra ord, enligt Sladden Hultgren.

– Fast vad jag vet har det inte satts upp någon skylt eller plakett. Dåligt av kommunen. Mitt förslag till minnesmärke är en bänk som skulle kunna stå utanför NT-huset. Tyvärr kan jag inte snickra till en sådan bänk själv, meddelar Sladden Hultgren.

När han berättade om sitt medborgarförslag för kommunens representanter, kunde inte Sladden Hultgren låta bli att rimma på Z-vis. "Jag är inte bra på att skriva verser, men jag vill", sa han och presenterade följande avslutning:

En rimmad hyllning fläta, om denna plats för Zäta. Men hur skriver man en så´n? Det kunde Lennart Anderzon...

Sladden Hultgren meddelar också att han har förslagit att Anderzon ska få sitt namn på en av våra spårvagnar. Inte heller i det fallet har han dock hört någonting från kommunen.

På tal om gamla NT-kollegor hör Per Fröberg, nu på Luftfartsverket, av sig till Staren efter ett besök på Volvomuseet på Arendal i Göteborg. Han skriver: "Bland alla gamla vackra fordon noterade jag en buss som 1949 levererades till körskolläraren Gustaf Zetterblom i Norrköping". Den bifogade bilden visar en blågul skönhet och den tillhörande informationstavlan berättar:

"På våren 1949 hämtade körskoleläraren Gustaf Zetterblom, Norrköping, ut sin nya Volvobuss. Många bussförare fick sin första körupplevelse i denna buss, bland andra militärflygets markpersonal på F13. På helgerna utvidgade Gustaf sin verksamhet genom att köra beställningstrafik åt ortens fotbollslag. Den moderna bussen med bord och bänkar var ett populärt transportmedel till lagets bortamatcher".

Minnestavlor och gamla bussar. Bra läsning. På Staren hyllar vi kontakten med läsarna. Det finns inte en fråga, efterlysning, skröna eller uppmaning som är för liten för att den inte ska platsa i spalten.