Lokala medier är bra för själen

För tre år sedan lämnade jag Corren efter flera decennier som dagstidningsjournalist. Jag övergick till att bli frilansjournalist men behöll uppdraget som krönikör i flera av Öst Medias tidningar.

I början var jag en grinig läsare av både tidningen och webbnyheterna. Journalister som läser nyheter från sin förra arbetsplats är reflexmässigt kritiska, rubrikerna är usla, texterna har dåligt språk och allt var bättre förr. Men på senare tid har min gnällighet allt mer ersatts av en annan känsla: Lokala medier har aldrig varit så viktiga som nu.

Att lokal journalistik är viktig för demokratin har jag aldrig tvivlat på. Den berättar om människors olika villkor och hur vårt samhälle fungerar. Den redoviserar vad politikerna gör – och inte gör. Den lokala mediebevakningen gör hemorten till ett ”vi”.  

Men nu, när tiderna är mörka, är jag allt mer övertygad om att lokala medier också bidrar till att hålla oss friska i själen. Om det gäller det digitala nyhetsflödet vet jag inte, men jag rekommenderar alla att inta en rejäl dos lokaltidning till frukosten. 

Där berättas om det svåra; klimathotet, kriminaliteten och pandemin. Men man möter också ett vardagsliv med bandymatcher och körrepetitioner, nybyggen och pensionärsutflykter. I ett minnesord hyllas någon efter ett långt liv och Viktor och Edit har fått en lillebror. Den underbara personalen på avd 56 får Dagens ros och insändarskribenter glöder av engagemang för sina hjärtefrågor. På ledarsidan utmanas min analysförmåga, vilka är motargumenten? 

Lokaltidningen ger mig en daglig påminnelse om att de flesta människor vill varandra väl. Vi lever våra liv så gott vi kan och ställer upp för varandra. Den som läser lokaltidningen varje morgon ställer sig inte upp och vrålar att världen är rutten och att alla politiker ljuger. 

Det här är min sista fredagskrönika och jag skriver den i Coronavirusets omskakande tid. Pandemin handlar inte bara om vår hälsa, ekonomin drabbas hårt och de redan mycket pressade medieföretagen är inget undantag. När staten går in och stöttar näringslivet får de lokala medierna inte glömmas bort. Vi måste hjälpas åt att värna dem, även de dagar då vi retar oss på någon enstaka artikel.

Oavsett om det är viruskris eller lugnare tider så behöver vi lokala medier för att hålla ihop, förstå varandra och behålla en balanserad syn på tillvaron. 

Johan Sievers är frilansjournalist och nås på johan.sievers@redakta.se                           

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Opinionsmaterial

Ämnen du kan följa