Ja, ni ser...det går bra för Sverige

När läget känns sådär går det alltid att titta västerut. Svenska politiker kan skatta sig lyckliga att USA finns.

26 september 2019 15:41

Oavsett hur fel kurvorna pekar i Sverige går det alltid att blicka över Atlanten och handplocka ett ännu sämre exempel.

Skjuts det mycket i Göteborg? Lugn, bara lugn. Det är inget jämfört med hur läget ser ut i Jersey City som polischefen Erik Nord påminde häromveckan. Själv hade jag nog valt mordmetropoler som St. Louis, Missouri, eller Baltimore, Maryland, för att få rikets näst största stad att framstå i än bättre dager.

Trots att det amerikanska skjutandet ofta framhävs när Sverige vill tona ner den egna våldsspiralen är USA en outnyttjad resurs i det eviga putsandet på Sverigebilden. I ett land med 330 miljoner invånare går det onekligen åt skogen ganska ofta. Jag sitter alltså på en guldgruva av misslyckanden och står gärna till tjänst med dåliga exempel som kan halas fram närhelst nationen tvivlar på sin förträfflighet.

Är det lite si och så med det svenska tågnätet eller känns satsningen på ett snabbtåg onödigt dyr? Lugn, bara lugn. I Kalifornien ligger bygget av en höghastighetslinje 13 år efter tidsplanen och 44 miljarder dollar över budget. Om den blir färdig finns stor risk att vagnarna förblir tomma eftersom amerikaner ofta ställer sig kallsinniga till tågåkande, kanske för att tågen tycks härstamma från guldålderns dagar och havererar oavsett väderlek.

Inte heller är ökande hemlöshet och tiggeri ett problem i Sverige, i alla fall inte om San Francisco är måttstocken. Där har de många hemlösa som ligger utslagna på trottoarerna blivit ännu fler. Det hindrar givetvis inte väljarna att ge samma grupp av handfallna politiker förtroendet år efter år (borgmästaren är demokrat sedan 1964), vilket i sig är en amerikansk specialitet och värt att komma ihåg när det muttras över januariöverenskommelsen.

Och nästa gång irritationen pyr över nån svensk riksdagsledamot som tagit emot några tusenlappar för mycket i ersättning, betänk då att borgmästaren i Fall River, Massachusetts, just nu åtalas för att ha utpressat marijuanaförsäljare på kontanter. Väljarnas reaktion? De såg självklart till att lägga sin röst på honom i primärvalet vilket säkrade hans plats på valsedlarna i höst (”Han är briljant! Vi har alla skelett i garderoben.”)

Svenska politiker i blåsväder gör även klokt i att hålla ett öga på Baltimores tradition av korrupta borgmästare. Medan 309 av Baltimores invånare sköts till döds förra året — staden är den 23:e mest våldsamma i världen — hade den senaste borgmästaren fullt upp med att sälja sina egen-publicerade barnböcker till företag som ville åt offentliga kontrakt.

Ja, ni ser, det går bra för Sverige!

I relativiseringens namn vill jag även lyfta fram min egen hemstad norr om Boston om någon skulle få för sig att klaga på svenskt vägunderhåll. Här kan många vägar lätt förväxlas med månlandskap. Och när kommunen äntligen asfalterade huvudgatan målades linjerna fel vilket gör att allt nu skrapas bort nattetid vilket gör att vi snart — och många tiotusentals dollar senare — är tillbaka på ruta ett. Amerikansk byråkrati är för övrigt så tungrodd att alla klagomål på svenska Skatteverket kan läggas ner direkt.

Men det skenande antalet sprängningar och granatattacker borde väl oroa? Lugn, bara...nej, förresten, där ligger Sverige i en klass för sig som en före detta polischef i New Jersey påpekade (en titt på Tijuana, Mexiko, kanske hjälper).

Fast det är nog bäst att svenska problem löses utifrån svenska förhållanden. Om jag förstått saken rätt vill ni ju inte bli som USA.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika G. Gerth växte upp i Åby men bor sedan många år i USA. Hon nås på