Hen har vunnit striden

28 augusti 2017 06:00

Tioårsjubilerande Språktidningen gör i senaste numret en tillbakablick på ordet hen. Hur gick det för det så omdiskuterade ordet?

Jag kan från min horisont konstatera att det sannolikt är det mest diskuterade ordet under Språkspaltens år i spalterna. Säkert finns en hel del som fortfarande är skeptiska till att använda hen. Men ur ett mer allmänt perspektiv måste man betrakta ordet som helt etablerat. Det finns också sedan 2015 i Svenska Akademiens ordlista.

I tidningstext gick det 2011 ungefär 13 000 han och hon på varje hen. Förra året var proportionerna 159 han och hon på ett hen.

Lite förvånande är det, dels eftersom det var så omdiskuterat, dels eftersom nya pronomen är väldigt ovanligt. Grundläggande språkliga byggstenar av det slaget brukar inte förändras i första taget. Jag var själv tveksam – minst sagt – till ordets möjligheter till framgång. ”Inget att satsa på”, löd mitt avfärdande omdöme 2005. Så såg det ut då. Men 2011–2012 drog en stor diskussion igång. Den har sedan blossat upp då och då, men nu kan man så att säga studera facit.

Segern för hen beror säkert till allra största delen på att det är ett väldigt praktiskt ord. Den genuspolitiska och mer ideologiskt betingade användningen väger lättare.

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!