Gretas mod borde nå oss alla

Det är en småsnöig fredag, som vilken annan, i vår huvudstad Stockholm, men i dag är Greta Thunberg och hennes plakat på en mycket större arena än gatan utanför Riksdagen.

26 januari 2019 07:30

Sverige har under hösten fått ett nytt affischnamn för en bättre värld. Klimataktivisten Greta Thunberg,16, tröttnade på att ingen brydde sig och tog allvaret i sina egna händer. Hon satte sig, i all sin enkelhet utanför Sveriges egen riksdag med plakatet "Skolstrejk för klimatet".

Där och då, i slutet av augusti, noterade bara de människor, som stressade förbi på väg, skylten och inte så mycket mer än just så.

När sommarlovet var över och Sverige gick till skolan så fortsatte hennes egen rörelse, som bara växer, växer och växer.

Varje fredag tänker hon ta sin plats där tills Sverige uppfyller Parisavtalet.

Just den här fredagen saknades hon, av förklariga skäl, här i Stockholm, men inte där.

Hon satte sig med nya vänner vid en lokal skolstrejk i schweiziska Davos, där hon är och utmanar alla vid World Economic Forum, som samlat några av världens mäktigaste beslutsfattare.

På andra håll runt om i Europa lämnade elever och stundenter sina lektioner och salar för att göra gemensam sak med Greta Thunberg. Bara i Bryssel demonsterade 35 000 personer, som inspirerats av hennes vilja och glöd.

Jag kan inte nog imponeras av den häftiga 16-åringen, som får världens politiker att huka sig i sina bänkrader och knappt vågar möta den målmedvetna blicken, när hennes ord biter sig fast i var och en.

Som hon går genom tv-rutan.

Som hon, med sin genuina ärlighet, klokhet och mod, blåser undan fötterna på oss alla.

Som hon lever som hon lär.

Det här citatet, som hon levererade mitt framför världens ögon på ett lunchmöte vid i Davos (hon tog tåget dit från Stockholm), är lika vasst som tufft.

"Några människor, företag och beslutsfattare har vetat exakt vilka ovärderliga värden de offrat för att tjäna omätbara summor av pengar..."

Ett ögonblicks tystnad följt av.

"...och jag tror att många av er samlade här i dag tillhör den gruppen människor."

Det behöver inte sägas så mycket mer än så.

Vår förbundskapten och guldmakare, Janne Andersson, fick statyetten – som årets ledare på Idrottsgalan – av just Greta Thunberg. Han verkade mer berörd av Gretas tal strax före avslöjandet än sjäva utmärkelsen, när han skulle tacka Globen och Sverige.

"Det fanns inte så mycket mer att säga efter Gretas fina tal. Hon beskrev vad ledarskap innebär på ett fantastiskt sätt", sa han.

Vi har många hängivna och engagerade ledare och personer på våra egna arenor, där var och en gör sitt för en bättre, friskare och roligare tid i våra liv. Vi hyllade några lite mer vid vår egen Idrottsgala i Flygeln häromkvällen.

Matgänget vid Mosstorpsskolan i Skärblacka har lagt sin hjäl och hjärta i att skapa de bästa luncherna för sina elever, där varje måltid av närodlat gör lite mer för allas vardag där.

Materialförvaltaren Ulf "Uffa" Eklöv har vigt sitt liv och över 50 (!) år i Vita Hästens tjänst, BK Bergets Göran Andersson åker staden runt och tränar med seniorer på olika äldreboenden och ett gäng arbetskamrater arrangerar varje år Sofialoppet till minne av sin arbetskamret Sofia Lindkvist och i kampen mot cancer.

Vi har nog, om vi tänker efter, alla lite av Greta Thunbergs mod i oss.

Låt oss släppa ut det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner

Ämnen du kan följa