Lottningen: Varken dröm eller mardröm

EM-lottningen är klar. Sverige hamnade i grupp E med spel i Bilbao och Dublin – så här ser Sportens Christer Gustafson på Sveriges chanser.

Fotboll2019-11-30 20:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska man se på Sveriges grupp, dröm- eller mardrömslottning?

Det finns inga lätta grupper och när två alternativ återstod är jag säker på att alla med svensk anknytning hoppades på just den här gruppen. Alternativet var att hamna med Tyskland och Frankrike och det ville nog ingen. I den jämförelsen är det här ändå en helt okej grupp. Spanien är förstås tuffa och storfavoriter, men Polen är ingen omöjlighet och vad som väntar i övrigt vet vi alltså inte förrän Nations League är avgjort i mars. Svaret på frågan? Varken eller, men lite närmare dröm än mardröm i alla fall. 

Vad ska man ha för rimliga förväntningar inför EM-slutspelet?

Jag tycker att Sverige har ett väldigt spännande landslag på gång, med en generationsväxling åtminstone till viss del genomförd. Jag var imponerad över hur långt man har kommit när man avfärdade Rumänien på bortaplan och säkrade platsen. Mycket kan förstås hända fram till sommaren, men en rimlig förväntan är ändå åttondelsfinal.

EM 2020, vad kan man säga om upplägget?

Säg så här, vad än Uefa-folket hade att svalka sig med när de sjösatte det här historiskt märkliga upplägget så vill jag testa. Man verkar kunna få vilka idéer som helst av det. Förutom det hoppas jag bara att det här är en engångsföreteelse med ett mästerskap utspritt över hela Europa och en lottningsprocedur som bara en med fyra doktorshattar kan begripa sig på. 

Vilka spelare med lokal koppling borde finnas med i förbundskapten Janne Anderssons slutliga EM-trupp?

Kristoffer Olsson är nästan lika given som Janne. Skämt åsido, men den förre Sleipner- och IFK-talangen imponerar. Jag tycker att han har varit en av hela kvalspelets bästa svenska spelare och en viktig del av det här laget. Det ska bli intressant att se vad han kan göra på ett stort mästerskap. För dit kommer han om han inte åker på någon skada. I övrigt? Sebastian Andersson må vara begränsad som fotbollsspelare, men göra mål kan han. Känns också given. Ken Sema har också stora chanser om han fortsätter få kontinuerlig speltid i Italien. Mujo Tankovic är svårare att bedöma liksom Jordan Larsson. Några IFK-spelare i nuvarande trupp? Det känns svårt, men Alexander Fransson är där och nosar. Med en bra vår så kanske, kanske. Och om Isak Pettersson fortsätter spela som han gör måste han snart vara nära. En joker som tredjemålvakt?

Karta: Bilbao
Läs mer om