Vi vill ha mer än bara applåder

Vad hjälper det egentligen att folk klappar händerna för vårdpersonal en minut klockan 20 varje kväll?

26 mars 2020 05:00

Visst visar det att andra människor ger personal inom vård och omsorg uppskattning, men egentligen hjälper det ingenting. Vi personal inom vård och omsorg har alltid jobbat på troget på våra arbetsplatser, trots dåliga löner och dåliga arbetsvillkor. Vi gillar våra jobb, annars skulle vi inte ha valt att jobba med människor och de olika utmaningarna våra jobb medför. Men många av oss börjar tröttna, inte på jobbet i sig utan på alla direktiv, orättvisor och förändringar som kommer uppifrån som gör vårt arbete blir så mycket svårare. 

Vi inom vården får utstå diverse olika förändringar som gör att vi stundtals tappar vår gnista till jobbet, men ändå kämpar vi på och anpassar oss gång på gång. Vi går från ett välfungerande 6-veckorsschema till 4-veckorsschema bara för att kommunen har bestämt det (givetvis en besparing). Det resulterade i att vi fick 4,5 dagar mindre ledighet per år! Det är nästan en hel arbetsvecka … I vilket annat yrke skulle detta ske utan att det blev ramaskri och fackförbunden skulle slå på stora trumman? Men inte inom vård och omsorg, vi nästan tackar och tar emot.

På mitt jobb har vi sovande jour mellan klockan 23 och 06, vilket innebär att vi sover på jobbet och ska vara tillgängliga för våra brukare om de behöver vår hjälp under natten. Av dessa 7 timmar som vi vistas på jobbet nattetid så räknas bara 3,5 timmar in i vår arbetstid. På en 4-veckors schemaperiod har vi cirka 3 jourer var, vilket innebär att vi jobbar 10,5 timmar gratis åt vår arbetsgivare kommunen varje månad, trots att bi infinner oss på vår arbetsplats. 

Jobbar du som stödpedagog inom LSS-boende så är tacken från kommunen för att du varit ”duktig” och vidareutbildat dig, att du får jobba mer timmar på din heltid än vad stödassistenterna gör. Trots att du och dina kollegor utför samma jobb, på samma oregelbundna arbetstider. Detta trots att kommunen efterfrågar utbildning och kompetens, men vem vill vidareutbilda sig när det känns som man blir bestraffad av sin utbildning i ökad arbetstid?

Nu helt plötsligt har folk runt omkring kommit på hur viktig vårdpersonal är. Jag tycker nästan att det är pinsamt att det krävdes ett utbrott av covid-19 för att folk ska se hur viktigt vårt arbete är inom vård och omsorg. Jag har tyvärr ingen som helst förhoppning om att detta kommer resultera i att vi får bättre löner och arbetsvillkor när pandemin är över. Men jag undrar verkligen när fackförbundet Kommunal ska vakna och sätta ner foten på allvar när det gäller våra löner och arbetsvillkor! Det är dags nu!

Anna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Opinionsmaterial

Ämnen du kan följa