INSÄNDARE SVAR TILL BIRGITTA FRAENKI NT 28/1 OCH INGER 30/1

Vi håller med insändarna att det är för många som fuskåker. Förenklat kan man säga att det uppenbarligen finns personer som tycker att andra ska betala för deras resa. Det finns till och med organisationer och grupper som talar om var biljettkontrollerna sker så att fuskarna enklare ska kunna smita undan.

Under 2018 genomfördes cirka 185 000 biljettkontroller i Östergötland. Drygt 5200 kontrollavgifter utfärdades, vilket motsvarar 2,8 procent. Det finns garanterat också ett mörkertal då vi omöjligt kan kontrollera alla resor. Det vi ser är att fuskåkandet är dubbelt så stort i Norrköping som i Linköping och av de av de som fuskåker är 58 procent vuxna och då räknar vi vuxna från 26 år.

Sedan oktober har Östgötatrafiken utökat kontrollverksamheten med 50 procent och har nu en ständig närvaro i Norrköping. Under 2019 kommer vi att få bättre teknik för att snabba upp biljettkontrollerna och vi fortsätter att göra så kallade storkontroller då vi kontrollerar alla resenärer i hela fordonet medan det står stilla.

För att kunna erbjuda en ännu bättre kollektivtrafik behöver vi mer biljettintäkter och det får vi givetvis genom ett ökat resande, men även genom att alla som reser med oss betalar för sin resa och inte åker snålskjuts på andra.