Vi borde satsa på annat

2 augusti 2019 05:00

Varför ska försvaret glida in på en räkmacka i årets budget, när alla andra får vända på slantarna? Försvarsberedningen föreslår 84 miljarder och när Peter Hultqvist antyder att han ska titta på om de miljarderna ryms inom statsbudgeten, hörs indignerade röster från riksdagen om att regeringen inte ställer upp på att försvara Sverige.

Hur försvarar vi då Sverige bäst? Borde vi inte satsa på brandförsvaret så att det fanns folk och utrustning till mer än en brand i taget? Borde vi inte ha egna helikoptrar för att bekämpa bränder från luften i stället för att tvingas begära hjälp från utlandet. Borde vi inte satsa på polisen så att inte en enda polisbil får täcka 13 procent av Sveriges yta under sommartid? Borde vi inte ha poliser stationerade i problemförorter för att bekämpa narkotika, vapen och annan brottslighet; poliser och socialarbetare som fångar upp barn och tonåringar som dras in i kriminella gäng? Borde vi inte satsa på skolor och förskolor så att alla barn får den uppmärksamhet och det stöd som de är värda? Borde vi inte satsa på hemtjänsten så att ensamma äldre får komma ut i friska luften ibland; på sjukvården så att cancerpatienter inte ska behöva vänta i veckor och månader på behandling?

Det finns bättre sätt att försvara Sverige än att satsa miljarder på att militären ska få leka krig mot en inbillad fiende och bjuda in USA och andra NATO-länder att smutsa ned och förstöra luft, land och vatten. Låt dem få nöja sig med hälften och satsa på att försvara oss mot verkliga hot. Den invasion av främmande makt som de skrämt upp oss med sedan andra världskriget, den finns bara i deras tankelekar. Låt oss använda våra gemensamma resurser för att försvara vår trygghet och välfärd, inte bränna upp dem i militärens gränslösa krav på mer kulor och kanoner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cilla Svane Lena Steinholtz Ekecrantz Kvinnor för fred