Världens högsta drivmedelsskatter – hur tänkte ni då?

I december fattade riksdagen ett beslut om att höja skatten på drivmedel med dryga 50 öre.

23 februari 2016 04:00

Men inte nog med det, de fattade också ett beslut att drivmedelsskatten i fortsättningen ska indexregleras med + två procent! Antagligen för att indexet under de senaste åren inte rört sig så mycket och riksdagen vill väl försäkra sig om att det blir höjningar hur det än går. Beroende på inflationen så kan detta innebära att skatterna på bensin och diesel ökar med hela 50 procent på tio år och med 120 procent på 20 år! Inom ett par år har vi alltså världens högsta skatter även på drivmedel – och detta i ett bilberoende land med långa avstånd som egentligen kan kallas för ”Europas glesbygd”.

Vem drabbar då detta? Jo, givetvis alla vi som inte råkar bo i de större städernas kärnor – vi som inte har någon vidare kollektivtrafik utan behöver bilen för att kunna sköta jobb och vardag. Vi som ser till att landet fungerar och att skatteintäkter betalas in till stat, landsting och kommun och förser oss alla med välfärd. Vi som röstar.

Bryr man sig inte om hur detta beslut drabbar oss som kanske inte längre har råd att köra bil? Hur vi ska kunna ta oss till dagis, skola, affären, jobbet och släkt och vänner? Eller intresserar man sig bara för att staten ska kunna få in ständigt ökande intäkter från bilisterna – för man antar säkert att vi kommer behöva snåla in på annat för att kunna fortsätta ha bil?

Jag är förvånad över att ingen vågade sätta stopp för höjningen av drivmedelsskatterna. Men, det är inte för sent att riva upp beslutet. Kan du tänka dig att göra det, Andreas Norlén (M), för oss östgötars skull?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Himrell Ordförande Östergötlands Motorbranschförening (MRF)