Tjänstepensionerna blir allt viktigare

16 maj 2019 04:00

Programmet ”Plånboken” i P1 lyfte nyligen en viktig fråga angående pensionerna, som varierar alltmer. Inom den offentliga sektorn och i serviceyrken är avsättningen 4,5 procent av lönen. På senare tid har olika fackförbund, främst inom privat sektor, förhandlat fram betydligt bättre avtal för sina medlemmar. Bäst i klassen är avtalet för gruvarbetarna med upp till 9 procent.

Kvinnorna är förlorare i den här utvecklingen, eftersom många arbetar i offentlig sektor. I Sverige fanns det 231 500 fattigpensionärer 2016, enligt statistik från Pensionsmyndigheten (skriver Aftonbladet i en artikel nyligen). Det en kallar relativ fattigdomsgräns var 11 830 kronor i månaden 2016. Två tredjedelar av fattigpensionärerna var kvinnor, närmare bestämt 153 500 till antalet. Fler kvinnor än män lever dessutom i ensamhushåll.

Det kan enligt ”Plånboken” skilja så mycket som 10 000 kronor i månaden på en vanlig månadslön på 30 000 beroende på tjänstepensionen. Från att ha varit en guldkant på tillvaron, kan tjänstepensionen för vissa höginkomsttagare vara lika stor som den statliga pensionen. Eftersom inte alla har tjänstepension borde avsättningen till den allmänna pensionen höjas i stället.

Den allmänna pensionen är nu så låg, att det inte går att betala en hyra på den, eftersom hyrorna har stigit i takt med allt dyrare byggkostnader och allt girigare byggherrar.

Reinfeldt har nyligen lagt fram en utredning om att vi behöver arbeta allt längre för att få ihop till pensionen. 75 år anser han vara en lämplig ålder. Fine säger jag, om en har lust och ork, men sanningen är den, att många människor är utslitna långt tidigare. En differentierad pensionsålder är därför bra, ungefär som den är i dag.

I dag sitter en pensionsgrupp och diskuterar pensionssystemet. I denna grupp ingår inte V och SD. Gruppen är inte öppen för insyn, något som gör den djupt odemokratisk. Pensionssystemet måste göras om i grunden och debatteras öppet.

De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Avskaffandet av värnskatten är en gåva till dem som redan tjänar riktigt bra. Var har jämställdhet och jämlikhet tagit vägen, undrar jag?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Odelblad (Fi) Politisk sekreterare i skuggriksdagsgruppens utbildningsutskott