Om ingen rättvisa, inget klimattoppmöte i Chile

1 november 2019 04:00

Klimattoppmötet COP25 kan inte anordnas i Chile om militärerna attackerar och dödar demonstranter i värdlandet. De massiva demonstrationerna i oktober har bemötts med extremt våld och regeringen har militariserat landet. Människorättsinstitutet INDH rapporterar att polisens och militärernas våld resulterat i 22 döda, över tusen skadade och 3 193 häktade, varav 343 är barn under 18 år. Presidenten, som sagt att Chile befinner sig i ett krig, har hittills inte tagit ansvar för brotten och kränkningarna.

Fridays For Future Chile menar att klimattoppmötet inte får bli en politisk trofé för en regering som varken respekterar mänskliga rättigheter eller garanterar sina medborgares yttrande- och mötesfrihet.

Vi uppmanar därför den svenska regeringen och det internationella samfundet att ställa tydliga krav på den chilenska staten. President Sebastian Piñera måste dra tillbaka militärerna från gatorna, lyfta undantagstillståndet och utegångförbjudet, etablera ett samtal med folkrörelserna som demonstrerar och hörsamma deras krav samt garantera att domstolarna utreder och skippar rättvisa för samtliga brott mot mänskliga rättigheter som begåtts under demonstrationerna. Annars bör COP25 byta värdland.

Utan respekt för mänskliga rättigheter bör klimattoppmötet inte hållas i Chile!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carmen Blanco Valer och Francisco Contreras Talespersoner för Latinamerikagrupperna COP25 i Chile Talesperson i Latinamerikagrupperna