Nedskärningar i vården drabbar

12 mars 2018 04:00

När socialdemokraterna och deras borgerliga samarbetspartier nu beslutat om historiska besparingar i vår östgötska sjukvård påstår de att det inte kommer leda till sämre vård. Det är ju givetvis inte sant. Det är klart om man ska minska kostnaderna i vården i år med 331 miljoner och närmare 400 miljoner till 2020 så kommer det kännas av. Vi vet ju alla att vården behöver mer, inte mindre, resurser för att klara av att ge den vård vi behöver.

Här i Norrköping och den östra länsdelen ska till exempel 67 miljoner sparas inom närsjukvården. Det är i år 17 miljoner inom psykiatrin. Är det någon som hört talas om att vi har för mycket psykiatrisk vård i Norrköping så vi kan spara in här utan att Norrköpingsborna drabbas?

Är det någon som tror att en ”generell rationalisering” på 15 miljoner kr innebär mer personal eller fler vårdplatser till de som idag väntar på vård? Eller att vi får mer cancervård om vi ger den nästan 35 miljoner kr i sparbeting?

Så är det givetvis inte. Det finns delar av sjukvården som kan bli lite effektivare, vi kan hitta bättre lösningar och bli av med kostnader för hyrpersonal. Det är jättebra att jobba med de frågorna. Men det går inte att göra det och tro att sjukvården klarar av att fortsätta att utvecklas om hundratals miljoner ska sparas samtidigt.

Jag är helt övertygad om att den Svenska sjukvården behöver mer, inte mindre resurser. Vi behöver fler sjuksköterskor och barnmorskor som vill arbeta i Östergötland. Men hur troligt är de att de vill söka sig hit när regionen nu beslutat att minska ner på personalen med närmare 100 miljoner kr?

Regionvalet i Östergötland kommer behöva handla om just detta i år. Vill man ha partier som vill skära ner i vården eller vill man ha det parti som vill ge vården mer resurser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Broberg Gruppledare Vänsterpartiet Östergötland