Linjeutropen viktigare än någonsin

Att resa med kollektivtrafiken ska vara tryggt och säkert, därför är linjeutropen av stor vikt, menar insändarskribenten.

23 mars 2020 05:00

Linjeutrop är de utvändiga utrop på bussar och spårvagnar i kollektivtrafiken som talar om vilken linje det är som kommer och var den är på väg. Linjeutrop finns bland annat i Malmö, Stockholm, Göteborg och Karlstad. I Östergötland finns det inte, men Östgötatrafiken planerar att göra en förstudie kring vad det skulle innebära för dem och för deras kunder. Denna förstudie planeras till hösten 2020.

 

Synskadades riksförbund Östergötland vill i dessa Coronatider belysa vikten av att införa dessa utrop. Varför vi lyfter fram det i relation till Coronaviruset är av den anledningen att främre delen av bussarna nu är avstängda för att skydda chaufförerna. Resenären är i stället hänvisad till att gå på längre bak.

Konsekvensen för personer med synnedsättning är att osäkerheten kring vilken buss det faktiskt är som kommer blir ännu större. När linjeutrop saknas är personer med synnedsättning hänvisade till att fråga chauffören vilken buss det är när vi kliver på. När resenären nu måste kliva på längre bak försvinner den kontakten med chauffören, vilket gör osäkerheten större. 

Hade linjeutrop funnits hade vi inte påverkats av detta i lika stor utsträckning, eftersom att utropen då hade talat om för oss vilken buss det är.

Att resa med kollektivtrafiken ska vara tryggt och säkert, därför är linjeutropen av stor vikt.

Synskadades riksförbund Östergötland genom

Johan Pettersson, ombudsman

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Opinionsmaterial

Ämnen du kan följa