Låt kontanterna finnas kvar!

19 september 2019 04:00

Angående ”Dags att sluta med kontanter”, NT 9/9.

Jag läste att Lars Dahlgren vill avskaffa kontanter som betalmedel. Hur egoistisk kan man vara? Tänk på alla gamla som nästan är uteslutna ur samhället redan på grund av att allt ska skötas via mobil eller dator, som många gamla varken har råd med eller kan hantera. Ska man vara hänvisad att ta hjälp av sina barn eller barnbarn? Tänk på alla funktionshindrade som inte ens kan köpa en glass utan kort, kod, eller swish. Det blir omöjligt för många. De skjuts ännu längre bort från samhället än de redan är. Är det verkligen så att gamla och svaga inte är något att ta hänsyn till? Är det så illa i vårt samhälle att de som har byggt det välstånd vi har i dag ska skjutas åt sidan av dem som har ”armbågar” att ta sig fram med?

Ekonomisk brottslighet och pengastöld har knappast minskat med digital ekonomi. De som vill stjäla hittar vägar ändå. Kortet som du enkelt ”blippar” är också enkelt för andra att använda. Det räcker att du står med din ficka i närheten av en hackare för att pengar från ditt kort ska försvinna.

Det är horribelt att, som Dahlgren föreslår, införa en ”straffavgift” för kontantbetalare genom att ändra kontanternas värde till förmån för kortbrukare.

Och – vi lever i ett sårbart samhälle – vad händer om hela elnätet slås ut? Då kan det vara bra att ha en liten sedelbunt i madrassen. Fysiska pengar behövs. Låt kontanterna finnas kvar!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
E. Lass