Kommunen borde anlita fler lokala företag?

28 oktober 2019 04:00

Varje år genomförs hur nöjda företagarna är i sin kommun. I år rasade Norrköping ner igen med 87 steg sedan föregående år. År 2010 var Norrköping på 84:e plats och År 2019 på 253:e plats.

Varför då, undrar självklart de ansvariga?

Kan det vara så att kommunen glömt hur många enmansföretagare det finns i Norrköping?

Kan det vara så att vi är bortglömda när kommunen ska anlita en företagare?

Finns det någon i kommunen som har en lista över alla småföretagare och köper av dem i första hand, när beloppet understiger kravet av offentlig upphandling?

Då uppstår en win-win situation. Skatteintäkterna går till kommunen och kommunen slipper betala resor och eventuell övernattning.

Hur gör Solna för att hamna på första plats år efter år?

Kanske borde Pontus Lindblom och Reidar Svedahl ta sig en tur till dem. Jag har träffat dem båda och de värnar så gott om kommunen och ändå rasar vi i rankningen. Men en kommun består av mer än stora lagerbyggnader och Lundbergs och Holmen. En kommuns hjärta är alla de småföretagare som klipper oss, lagar vår pizza, lagar våra skor, bakar vårt bröd, ser till att vi kollar våra ögon, lagar och tvättar bilen och förser oss med kläder, mat och dryck osv. Kom ihåg oss alla, ge oss enkäter om kommunens företagarvänlighet.

Jag är också företagare, ingen har någonsin frågat mig vad jag tycker eller knappt anlitat mig. Jo en gång på 25 år så köpte kommunen min tjänst som föreläsare och moderator för Socialförvaltningen i Flygeln. En gång!

Jag läste igenom vilka 290 kommuner Sverige består av och kom fram till att jag föreläst i 289 av dem. Inte alltid på uppdrag av kommunen utan även av företagare i kommunen. Däremot fick jag en inbjudan av Norrköpings kommun att komma och lyssna på två föreläsare i år från andra städer. Varför anlitades inte Charbel Laoze Gabro eller jag som verkar och bor i kommunen? I november 2019 ska Årets föreläsare i Sverige koras. Vi är 18 nominerade. Två är verksamma i Norrköping. Han och jag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Hansson