Epa-traktorer borde få gå fortare

6 november 2019 04:05

Varför ska mopeder få gå fortare än epa-traktorer? Det är säkrare att åka i 45 km/h med en epa-traktor än med moped om man skulle krocka. Mopedbilar får gå fortare än epa-traktorer fast det är säkrare att åka epa-traktor, därför att mopedbilar är bara gjorda av plast och tunn plåt.

Dessutom är det inte rimliga krav som ställs på själva bilen. Om man ska spärra sin epa-traktor lagligt varvar den runt 6 000 varv i 30 km/h lite beroende på bil. Hur många gånger har man inte hamnat bakom en epa-traktor och önskat att dom bara kunde flytta på sig.

Ett motargument är; då Epa-traktorer är större än mopeder kan det vara farligare att köra fortare med epa-traktorer, men om man kör försiktigt och håller koll så går det bra.

Du kanske tänker att man inte har så bråttom, men för ungdomar som bor på landsbygden finns det oftast ingen kollektivtrafik och då kan en epa-traktor vara bra att ha om man ska till skolan eller till kompisar.

I ATL, lantbrukens affärstidning kan man läsa en debattartikel från den 24 april 2018. Att hastigheten på a-traktorer borde höjas eftersom de stoppar upp trafiken och det blir långa köer. Den låga hastigheten sliter också på motorerna.

En gång åkte jag bakom en epa-traktor som åkte i 30 km/h. Då bildades en lång kö och det är inte alltid att man kan köra om och det leder till sämre trafik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linus, år