INSÄNDARE Söderköpings kommun vill ha en blomstrande skärgård. Det finns en tydlig och god vilja att stödja en hållbar, miljöpositiv turism- och besöksnäring. Aspöja, en livfull ö långt ut i S:t Anna arkipelag, anses vara noden som kan ge växtkraft åt allt som finns omkring. Bra så.

Men det blir motsägelsefullt, kontraproduktivt och en oförsvarbar kapitalförstöring om kommunen hjälper till och skjuter fart med ena handen för att sedan sätta käppar i hjulen med den andra. Samtidigt som de styrande, genom projektet Kustlandet, erbjuder ekonomiskt stöd och råd till den som tar risker och satsar, kväver man just sådana initiativ i sin linda.

I dagarna har kommunen förordat avslag på ett tidsbegränsat bygglov för en matservering på Aspöja. Ett bygglov, över kort tid, som inte betyder nybyggnation eller annan yttre förändring utan enbart handlar om husets användningsområde. Detta på grund av att en semesterboende tycker att en restaurang är störande.

Entreprenör i detta fall är, ovanligt och hoppfullt, en kvinna ur den yngre generation med rötter på ön som sträcker sig tillbaka till 1600-talet.

Alla förstår att en matservering är livsviktig i sammanhanget, ett nav för samarbeten. Ett avslag för restaurangen är också ett svek mot flera andra företagare som litat på kommunens intentioner och valt att satsa på Aspöja.

Vi tycker det är rimligt att ansvariga tjänstemän och politiker förklarar sig.