Djurparker gör nytta för djurriket

17 december 2016 04:00

Tänk dig att du lever i J.K Rowlings magiska värld, du går runt i Diagongränden och tittar i alla olika affärer, tar något och dricka på puben Leaky Cauldron och allt är perfekt. Du är mest av allt intresserad av magiska varelser och du gör som Newt Scamander och börjar studera och även ta in varelser för forskning och för att rädda dem från utrotning. De är fantastiskt, eller hur? Tänk om de fanns något sådant i den verkliga världen?

Jo vänta, det gör de ju! De kallas djurparker. Djurparkernas uppgifter är att bevara hotade djurarter, bedriva forskning och att informera och utbilda medmänniskor om hur viktigt det är att de ska finnas en balans mellan människa, djur och natur.

I filmen "Fantastiska vidunder och var man hittar dem", går Newt Scamander och hans nyfunna vän Jacob ner i Newts resväska och där ser vi att han förvarar och tar hand om olika magiska varelser. Han har en Swooping Evil som han studerar och tar gift ifrån för att omvandla till ett elixir, och han har det sista avelsparet av Graphorns. Han försöker också utbilda sina medtrollkarlar om varför de bör bevara och värna om dessa varelser.

Detta kan man jämföra med de som djurparker gör i dagsläget. De tar gift från giftiga ormar för att omvandla till ett motgift, de tar hand om djur som har tagits från de vilt tillstånd och sålts på den svarta marknaden, de bevarar djur som har dött ut i de vilda för att bevara arten och de utbildar sina medmänniskor om varför de är så viktigt att värna om djuren och naturen.

Det är många som ser kritiskt på djurparker och deras syfte, vilket är förståeligt av olika skäl. Men tycker du att det som Newt gör i filmen är bra men är emot djurparker i verkligheten så bör du nog ta dig en tankeställare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!