Det är alltså de äldres fel?

27 juni 2019 04:00

Det behövs ett stort antal miljarder för att klara välfärden för en åldrande befolkning, säger finansministern. Underligt, det är alltid vårt fel. Speciellt när det krisar i budgeten. Annars är vi OK, till exempel när vi vårdar anhöriga.

Vi började arbeta dagen efter skolavslutningen. Vi krävde ingen specialmat i skolan. Vi skolkade inte. Det behövdes inga vakter. Vi hotade vare sig lärare eller elever. Det fanns inte skolsköterskor eller kuratorer. Och tänk, det blev folk av oss ändå.

Vi har aldrig bränt några bilar eller kastat sten på blåljuspersonalen. Inte heller har vi kontaktat socialen i någon större utsträckning. Och SÄPO har inte behövt bekymra sig. Inte kastar vi bomber eller skjuter ihjäl varandra, inte smugglar vi narkotika eller vapen. Vi deklarerar på heder och samvete, och några konton i Panama äger vi inte. Vi ställer oss snällt i kön vad vi än ska köa till. Kort sagt, vi har skött oss själva. Vi har då sannerligen inte i någon större utsträckning varit kostsamma. Och vi har betalat skatt från dag ett.

Om vi nu på ålderns höst behöver omvårdnad, låt oss få det utan att ge oss dåligt samvete. Om det är några som ska ha dåligt samvete, så är det Ni politiker. Och medan Ni ändå håller på att budgetera, och ger Er själva rejäla lönelyft, hur vore det att ge fattigpensionärerna en vettig pension att leva på?

Och slutligen, skäms Ni politiker, som utan att blinka tillåter Sverige att ha ett antal hundra tusen pensionärer levandes under EU:s fattigdomsgräns.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!