Att verka eller inte verka på landsbygden

5 oktober 2019 04:00

Länsstyrelsen i Östergötland, statens förlängda arm här, säger genom sin vilthandläggare Mia Kjällander, att vi landsbygdsbor nu befinner oss i en ”ny verklighet att anpassa sig till” och att ”det är ju frivilligt var man vill bo”.

Vad innebär då detta för oss landsbygdsbor i Finspångs kommun? Vi har ett politiskt beslut att ”Hela kommunen ska leva!”, och står bakom landsbygdprogrammet, (LBP), som finns på Länsstyrelsens hemsida, där man kan läsa i dom regionala prioriteringarna ( 5.2.2 ) att LBP i Östergötland ska bidra till:

* att skapa goda förutsättningar för att bo och verka på landsbygden

* ett fortsatt aktivt lantbruk och skogsbruk

* minskad negativ miljö- och klimatpåverkan

* hushållning av resurser.

Som politiskt aktiv i Finspångs kommun blir jag väldigt frustrerad och upprörd av detta uttalande från Länsstyrelsens representant. Vi har valt att leva och verka i det område som nu berörs av ”en ny verklighet”, sedan länge – i mitt fall hela livet – och jag är övertygad om att många känner så här ute på landet!

Vi har inte valt att tillåta en vargettablering, som tydligen är så viktig att det antyds att vi ska flytta om vi inte trivs med ”den nya verkligheten”. Det uttalandet är både ignorant och oförskämt!

Länsstyrelsen borde fundera på sin ståndpunkt, och fundera på hur vargreviret påverkar livet för alla som vill utnyttja skog och natur för olika fritidsaktiviteter, som svamp- och bärplockning, promenader med och utan hund, träning i olika former, jakt och inte minst alla som bor och driver företag i området!

Hur ska Finspångs kommun kunna få hela kommunen att leva, och hur ska Länsstyrelsen leva upp till LBP om vargreviret är överstående detta? Vad är prioriterat, varg eller människa?

Sedan har Mia Kjällander mage att säga att alla djur kan bli farliga när de blir trängda. På vilket sätt är vargarna trängda? Är det någon som blir trängd är det alla vi ”människo-djur” som bor och verkar på landsbygden, och då är det nog vi som i så fall borde bli farliga, eller?

Skäms!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Jansson (M) Hällestad