Ska det slösas eller sparas på energin?

Det berättas nästan dagligen om personer som blivit extra hårt drabbade av höjda priser på drivmedel och el.

Genom generösa bilavdrag har många dessutom lockats till bosättning på orter som i praktiken medfört hundraprocentigt bilberoende, skriver signatyren Krille, Åby.

Genom generösa bilavdrag har många dessutom lockats till bosättning på orter som i praktiken medfört hundraprocentigt bilberoende, skriver signatyren Krille, Åby.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-01-18 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr får man oftast inte någon fullständig förklaring till situationen. Svenskarna har till exempel aldrig köpt så många bränsletörstiga bilar som förr och försäljningen av SUV:ar har slagit alla rekord.

Åtskilliga bilister har hamnat i fossilfällan på grund av tidigare överkomliga bränslepriser - trots varningar om klimathot och ensidigt oljeberoende. Genom generösa bilavdrag har många dessutom lockats till bosättning på orter som i praktiken medfört hundraprocentigt bilberoende. 

Och inte nog med det; nu drabbas också elvärmeberoende konsumenter - i synnerhet de som inte har byggnader anpassade för dagens hårda energikrav. 

Frågan är hur många problem som är självförvållade och vilar på den enskildes ansvar eller som kan lastas på våra politiker?  Ibland kanske det handlar om val vi gör - stor fin bil eller energibesparing på huset? Genom en slapp och oansvarig energipolitik administrerad av regering och riksdag har nu många fått erfara hur det är att "sitta fast med skägget i brevlådan". 

Nu haglar de kortsiktiga populistiska förslagen om sänkta energiskatter som lösning på energikrisen. 

Har man redan glömt hur man sparar energi?