Anhöriga måste lyssna på de äldre

18 september 2019 10:15

Vad man aldrig nämner när man diskuterar hemtjänsten är anhöriga och jag tycker att det bör nämnas. Jag jobbar inom hemtjänsten och jag har mött flertalet otrevliga och rent ut sagt elaka anhöriga. Både mot de äldre och personalen. Jag möter anhöriga som pratar över huvudet på sina äldre och är respektlösa mot dem. Anhöriga som motarbetar personalen och sedan lägger skulden helt på oss, man hotar personal med anmälningar om man inte tvingar den äldre att gå med på det den anhöriga bestämt ska göras.

Som personal kan jag fråga, försöka övertala och även tjata på de äldre, men jag får aldrig ta till tvång. Detta förstår man sällan som anhörig. "Det är bara mamma/pappa, säg åt hen bara". Nej, det funkar inte så. Din mamma/pappa har mer att säga till om än du.

Börja lyssna på våra äldre, respektera att de kanske inte vill allt ni vill. Man måste inte göra allt man gjort tidigare, livet förändras med åldern. Testa något nytt, samarbeta med hemtjänsten, eller var i alla fall inte otrevlig mot oss. Vi jobbar inom detta yrke för att vi vill hjälpa de äldre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frustrerad hemtjänstpersonal