Valdemarsvik behöver tillskott i kassan

Skillnaden på oss och övriga partier är att vi inte begär det omöjliga av kommunens medarbetare, skriver Jonas Andersson, ordförande i Vänsterpartiet Valdemarsvik.

Valdemarsviks kommun kan inte hoppas på något ovisst, man måste planera krasst för uteblivna statsbidrag, skriver debattören.

Valdemarsviks kommun kan inte hoppas på något ovisst, man måste planera krasst för uteblivna statsbidrag, skriver debattören.

Foto: Thoms Möller

Debatt2019-11-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valdemarsviks ekonomiska läge är mycket besvärligt.

Årets räkenskaper pekar mot ett underskott på 20 miljoner, trots ihärdigt sparande på alla fronter. Skola och förskola har till exempel minskat sin verksamhet med närmare 9 miljoner under året. Behovet inom äldreomsorgen ökar, framförallt inom demensvården, och prognosen pekar på ökande behov. 

Kommunen i sin helhet kommer att gå minus 2019, andra året i följd.

Redan för ett år sedan, då vi i Vänsterpartiet satt i förhandlingar med S och C inför ett gemensamt styre av kommunen, var vi mycket bekymrade över ekonomin. Vi ville redan då öka på kommunens intäkter via skatten. Men vi gav oss, för argument och åtgärder som skulle ge effekt och balans i kommunens ekonomi. Resultatet har vi nu, det fungerade inte.

Vänsterpartiet har sedan länge vurmat för en god ekonomisk hushållning. Detta innebär inte att spara och lägga på hög utan att ge kommunen och dess verksamheter en rimlig verklighet att utföra sina uppdrag åt medborgarna, ung som gammal.

Vi sticker inte under stol med att kommunens ekonomi inte hänger med det ökande behovet av omsorg och därtill kravet på nytänkande och utveckling för att använda skattemedlen så smart som möjligt. Skillnaden på oss och övriga partier i budgetberedningen, är att vi inte begär det omöjliga av kommunens medarbetare.

För det är just detta som S, C, M och SD just nu gör, de kräver det omöjliga; spara mycket men sänk inte kvaliteten! Dessa partier har haft full insyn i budgetberedningen under hösten, samtliga tog ställning mot skattehöjning i ett tidigt skede. Inget av dessa partier har heller inte kunnat peka på någon lösning!

Vi ser att äldreomsorgen och LSS-verksamheten inte har råd att förlora 17 medarbetare, vi ser att nedläggning av en skola i kommunen inte ger barnen en bättre skolgång. Detta är två exempel på flera, mycket skarpa åtgärder som verksamhetscheferna gett oss inom politiken för att klara av ekonomin.

I detta läge så ser vi att värdet av 7,5 miljoner som tillskott är mycket stort, det vill säga vad en 50-öres skattehöjning ger kommunen. Med detta lilla extra, kan äldreomsorgen hinna anpassa sig utan drastiska uppsägningar och skolan kan hinna med sin omställning utan att en skola ska behöva försvinna.

S och C hoppas på statliga bidrag under 2020. Dessa behövs verkligen! Det är på grund av tidigare statsbidrag som kommunen klarat sig undan skattehöjning under flera år, men nu är de borta. 

Man kan inte hoppas på något ovisst, man måste planera krasst för uteblivna statsbidrag. Kommer dessa sedan in i kassan, så är det positivt och ger möjlighet till skattejustering nedåt året därpå.

Kommunen behöver en stark ekonomi som ger förutsättningar till fortsatta investeringar och utveckling. För vem vill bo och verka i en kommun som inte har råd att möta framtiden?

Vänsterpartiet driver nationellt en politik för högre beskattning av de allra rikaste, och därmed en fördelning av medel ut till kommuner och landsting. Men nu råder borgerlig politik i riksdagen vilket ger kommunen en mycket fattigare kassa.

Därför kommer vi denna gång stå upp för en kommunal ekonomi som är stark och som kan ge det som medborgarna i kommunen förväntar sig. På kommunfullmäktige den 18 november beslutas skattenivån. Det är då det avgörs. En god ekonomi med kvalitet eller nedskärningar och försämrad välfärd?

Jonas Andersson, ordförande Vänsterpartiet Valdemarsvik