Tänk till om medborgarkontoret

9 april 2019 05:00

Vad är egentligen majoritetens planer med satsningen på ett medborgarkontor i Valdemarsvik? Ska det vara i nya ombyggda lokaler eller i befintliga lokaliteter? Vilka uppgifter ska ingå?

Från Centerpartiets sida låter det mest som det hela är någon annans idé som man känner sig tvungen att genomföra. Man kan ana en viss beslutsvånda.

Från oppositionens sida har vi i både arbetsutskott och kommunstyrelse reserverat oss mot majoritetens förslag på medborgarkontor. I det kärva ekonomiska läge som kommunen nu befinner sig i så måste man granska alla investeringar och verkligen ställa sig frågan om allt måste genomföras just nu.

Kommunen står inför väldigt stora satsningar i äldreboenden och förskolor, då kanske man inte samtidigt kan satsa på att bygga upp ett medborgarkontor med ny personal i nya lokaler. Påståendet från majoriteten att satsningen inte genererar några ökade kostnader utan att effektiviseringar hos olika sektorer finansierar det hela, ter sig mest som önsketänkande. Det finns som bekant inga gratisluncher, någonstans visar sig kostnaden.

Vi befarar att kostnaderna hamnar ute i de olika sektorerna, framför allt barn- och utbildning samt stöd och omsorg. Sektorer som redan idag har stora besparingskrav och kämpar med att hålla budgeten.

Vi är också för en förbättrad medborgarservice och inser problematiken med bland annat arbetsförmedlingens flytt. Men vi behöver inte ett medborgarkontor som är dimensionerat för en betydligt större kommun än vad Valdemarsvik är. Vi hoppas att majoriteten tänker till och tänker om och är villiga att diskutera en medborgarservice mer anpassad till Valdemarsviks storlek och förhållanden.

Per Hollertz, Moderaterna

Marianne Svensson, Kristdemokraterna

Anders Bockgård, Landsbygdspartiet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!