Skrota 3:12

9 mars 2017 04:00

Är företagare skatteplanerare eller hjältar? Finansminister Magdalena Andersson tog så sent som i förra veckan tydlig ställning genom att beskriva småföretagare som skatteplanerare och potentiella skattefuskare. Vi har en annan syn. Vi ser företagare som en förutsättning för vår välfärd. Den bygger nämligen på att det finns människor med idéer och drivkrafter som driver företag och skapar arbetstillfällen. I dagens Sverige skapas de allra flesta nya jobben i småföretagen.

Men vägen till att som företagare kunna anställa är ofta lång och krokig. Många börjar utan en enda kund och det krävs hårt arbete och kreativitet, men också oro över fakturor att betala. I många fall belånar företagaren huset och det inte är inte ovanligt att man får avstå lön för att de anställda ska kunna få ut sin. Är det så konstigt att man sedan tar ut vinst när man vill ta frukterna av hårt slit.

En aktuell fråga för småföretagen är de så kallade 3:12-reglerna där en utredning på regeringens uppdrag föreslår att skatten ska höjas med fem miljarder kronor.

Idag är det högre skatt på arbetsinkomst än på kapitalinkomst, det senare är exempelvis det som en småföretagare tar ut som utdelning ur bolaget. Detta gap har ökat genom att den rödgröna regeringen infört den högsta marginalskatten i världen. Men istället för att bota gapet och att löntagare har hög skatt höjer man alltså skatten på företagande. Det är beklämmande.

Den politiska retoriken mot företagare är ofta uppskruvad. För en tid sedan betecknade civilminister Ardalan Shekarabi vinst som en ”stöld mot folket”. När finansminister Magdalena Andersson nu stämmer in i samma sång och kritiserar företagare för att vara giriga skatteplanerare framkommer en tydlig bild av socialdemokrater som inte ser värdet av företagande. Addera till detta alla övriga skattehöjningar som har genomförts eller planeras, så börjar bilden bli tydlig av en stark företagarfientlighet. Både retorik och praktik från regeringen påminner om när S skulle ta över hela näringslivet med löntagarfonder. Nu verkar vi vara där igen, med inte bara en hård ton, utan förslag som oftast mest funnits hos Vänsterpartiet.

Att kunna bli företagare är för oss i Liberalerna en del i den frihet som det innebär att vara svensk. Man ska kunna ha en idé och förverkliga den med hårt arbete. Om det går bra, man växer företaget, tjänar pengar och därmed också betalar skatt och bidrar till samhällets utveckling så blir vi bara glada. Kasta 3:12-förslaget i papperskorgen, Magdalena Andersson och ta tid att hälsa på hos några företagare Norrköping och Söderköping. Du kommer bli förvånad vad mycket gott de bidrar med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Persson (L) Riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson Inga-lill Östlund (L) Oppositionsråd Söderköping Mathias Sundin (L) Skattepolitisk talesperson