Löfvens sidbyte är obegripligt

Hur förklarar Stefan Löfven att han nu ska driva den politik han är motståndare till, undrar Stefan Hagfeldt (M).

26 januari 2019 05:00

Det märkliga är att efter ha misslyckats förra perioden så återkommer nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet till regeringsmakten. I valet gjorde S sitt sämsta val på nästan 100 år och MP höll på att ramla ur riksdagen. De misslyckades på en mängd områden.

I stället för kortare vårdköer blev det en fördubbling och löftet om snabb hjälp till alla cancerpatienter sveks gruvligt. Hur blir det nu?

Inför det här valet förde Stefan Löfven en kampanj mot oss moderater att vår politik att sänka skatten skulle innebära längre vårdköer, lägre löner, högre hyror och enklare att sparka anställda. Märkligt nog frågar ingen journalist Stefan Löfven varför han nu arbetar för att få längre vårdköer, lägre löner, högre hyror och så vidare.

Han har ju lovat att kraftigt sänka skatterna framför allt för höginkomsttagare som skall bli av med värnskatten. Alliansregeringarna sänkte skatterna främst för vanliga inkomsttagare. Om Löfvens påståenden skulle stämma att sänkta skatter innebär ovanstående försämringar av välfärden så är det närmast otroligt att han i regeringsförklaringen lovat att genomföra detta. Alternativet är att han erkänner att han bara hittat på att sänkta skatter skulle försämra välfärden.

Tydligt är att han kan driva vilken politik som helst bara han får vara statsminister och sitta vid makten. Vad han inte tog upp var arbetslösheten. Redan 2014 lovade han att Sverige skulle ha lägsta arbetslösheten i Europa 2020. ”Det, mina vänner, är socialdemokratisk politik” uttalade han då stolt. Nu är det dödstyst om detta. Förklaringen är att för fyra år sedan låg Sverige på tionde plats vad det gäller arbetslöshet, nu är vi på artonde plats.

Massor av misslyckande har kommit fram, till exempel utlovades 32 000 traineejobb för unga. Det blev bara 464 stycken. Nåväl, nu skall Löfven föra en till stor del borgerlig politik. Vad säger hans S- väljare om detta?

Stefan Hagfeldt (M)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!