Krisen är mycket större än själva viruset

Många inom restaurangbranschen kommer snart stå utan jobb, befarar debattören Lina Källsholm och uppmanar alla friska att fortsätta besöka restauranger och barer.

23 mars 2020 05:00

Jag brinner för mitt yrke och vill fortsätta med att ge bästa servicen. Om ni är friska - fortsätt att gå ut och ät mat, drick gott se till att Sverige inte stannar.

Många av mina kollegor inom restaurangbranschen kommer snart stå utan jobb. Många av dem som startat och investerat i restauranger och barer för att alla skall kunna umgås, har det kämpigt nu och får kanske gå från hus och hem.

Och vi behöver inte dricks, vi behöver er, alla underbara gäster, inte bara för att vi ska ha ett jobb utan för att Sverige ska fortsätta leva. Därför vill jag be dig som är frisk, fortsätt gå på krogen eller beställ mat som du kan hämta eller få levererad till dörren. 

Jag är också jätteorolig för corona även om jag är ung och vi pratar mycket om det, vi vill inte det skall spridas mera. Jag är orolig för vårt samhälle och näringslivet, vad som händer med allt och vad som komma skall. Att se hur våra och andras gäster minskat på en vecka skrämmer mig, både som person och kollega. Vi har alla ett ansvar för Norrköping och Sverige.

Det är svårt att göra scheman varje dag, för att ge bästa service till våra gäster, men nu måste alla hjälpas åt att reducera många timmar för att rädda restaurangerna på lång sikt, och det är likadant hos oss som hos mina kollegor runt om i Norrköping.

Så varje morgon jag vaknar tänker jag inte "hur många timmar blir det idag?" utan "kommer jag och mina kollegor ha kvar ett jobb att gå till framåt i tiden?". Vi unga behöver tro och hopp. Kommer restaurangerna att behöva stängas, vad händer med våra jobb? 

Ni som är friska kan bestämma er för att vara försiktiga men inte rädda, utan leva respektfullt. Så gör ett besök på din bar eller restaurang. Eller ta bara en fika, det som var så mysigt tidigare. Vi har inte fullt i alla fall, så någon folksamling på 500 personer blir det inte. Bunkra inte men handla med respekt i din lokala mataffär.

Om vi inte blir mer ansvarstagande så kommer de långsiktiga konsekvenserna för företagandet inom vår och andra branscher bli förödande. Denna kris är långt mycket större än själva viruset. 

Nu behöver vi försöka se varandra, vårt Norrköping, vår stamkrog, vår restaurang, vårt fik. Vi behöver er och ni behöver varandra.

Lina Källsholm, Grekiska Grill och Bar, Nya torget, Norrköping 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Opinionsmaterial

Ämnen du kan följa