Fina ord räddar inte vården

Den styrande koalitionen i Region Östergötland visar inte på egen handlingskraft för att vända utvecklingen, skriver Marie Morell (M) och Per Larsson (KD).

12 april 2019 05:00

Replik på "Vårt behov av vård ökar", 10/4.

Region Östergötland befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Ekonomin är i fritt fall och köerna till vården bara växer. Företrädare för Koalition för Östergötland listar själva (10/4) upp ett antal utmaningar framåt. Det är ett steg på vägen, att se utmaningarna och problemen. Men när det kommer till förslag på lösningar från den styrande minoriteten så tar det dessvärre stopp.

Det blir då mest svepande ordalag om att ställa om vården, att regionen ska bli en attraktiv arbetsgivare och om en tilltro till ökade statsbidrag (som helt uteblev i regeringens precis presenterade vårproposition). Konkreta och verkliga förslag lyser med sin frånvaro.

Koalitionen skriver att de är ”fast beslutna om att ta ansvar för den östgötska vården”. Det låter onekligen fint. Problemet är ju bara att det nu är precis samma partier som styrde förra mandatperioden. Det är samma partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – som under lång till stoppat huvudet i sanden.

Den taktiken håller inte längre.

För fem månader sedan biföll regionfullmäktige Moderaternas och Kristdemokraternas nio konkreta utredningsuppdrag för att vända utvecklingen. Det är också de uppdragen den styrande koalitionen nu har att hänvisa till för att visa att arbete pågår. Det handlar bland annat om översyn av ledning och styrning, genomlysning av administration och om morgondagens kompetensförsörjning.

Det är oroväckande att den styrande koalitionen inte visar på egen handlingskraft för att vända utvecklingen. I det här allvarliga läget går det inte bara att konstatera att behoven ökar och därmed indirekt frånsäga sig ansvaret. Nu, kanske mer än någonsin, behövs politisk handlingskraft.

Av en koalition som tagit på sig ansvaret att styra Region Östergötland förväntar vi oss mer. Östgötarna förtjänar mer.

Marie Morell (M)

oppositionsråd

Per Larsson (KD)

oppositionsråd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!