Därför behövs Pride Finspång

Heteronormen är stark i bruksorten Finspång. Det gör Pride-festivalen särskilt angelägen, skriver Joakim Randy Hansen och Lilibet Gustafsson.

30 augusti 2019 05:00

De flesta av oss har någon gång suttit tysta vid fikabordet på jobbet eller på släktträffen, trots att vi egentligen har velat säga emot den person som uttryckt skeva värderingar eller avsky mot HBTQ+-personer. Och de flesta av oss har, åtminstone någon gång, fått nog och sagt ifrån, eftersom de flesta av oss är medmänniskor som önskar ett samhälle där alla inkluderas. Där mångfald och tolerans präglar både samtal, arbetsklimat och vardagsliv.

En mindre, lokal Pride som Pride Finspång behövs, inte minst för att skapa några timmars glädje och frizon från den snäva heteronorm, som är så fruktansvärt stark i bruksorten Finspång. Friheten i att kunna slappna av och få vara sig själv fullt ut under en dag.

Pride Finspång behövs också för att ändra på attityder. När fler personer får insikt, kunskap och förståelse, lyssnar och tar in HBTQ+-personers livserfarenheter, leder det till att fler människor vågar vara öppna med vilka de är. Till bättre ton i samtalen på jobbet, vid fikabordet och på släktträffarna. Till att ungdomar trivs i Finspång. De flesta HBTQ+-personer väljer faktiskt att lämna orten. Vi vill ändra på det!

Pride handlar inte bara om att vifta med en regnbågsflagga en gång om året. Pride handlar om mod, att orka och våga vara sig själv, och att stötta andra i att orka och våga vara sig själva, 365 dagar om året. I Finspång, som på så många andra mindre orter, är det svårt att vara HBTQ+-person. Varför? Se in i dig själv. Vilka värderingar hittar du där? Bra, se sen din granne, din kollega och din släkting.

Vi kämpar mot inskränktheten, och strävar efter att ge fler människor information i HBTQ+-frågor. Bland annat har transvården två års väntetid på utredning, och närståendeadoptioner är en vansinnig process för HBTQ+-personer jämfört med heteropersoner. Hur svårt det ofta är i vardagen att vara HBTQ+-person, att bli förminskad, osynliggjord, förlöjligad. Med insikt och kunskap hos fler, ökar mångfalden och toleransen för alla.

Vi uppmanar så många privatpersoner som möjligt att gå med i Pride-paraden den 31 augusti. Organisationer och föreningar är varmt välkomna, och många föreningar har redan anmält sig, men ännu viktigare är att du som privatperson går med. Att du, tillsammans med oss, tar ställning för ett inkluderande samhälle med mångfald och tolerans. Som privatperson behöver du inte ens anmäla dig, bara kom. Precis som du är.

Finspång är kärlek. Finspång är mångfald. Finspång är så mycket mer än vad man kan tro. Tillsammans visar vi det den 31 augusti.

Joakim Randy Hansen

Lilibet Gustafsson

Pride Finspång-arrangörer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!