Vi vill veta vad beslutet om barnomsorgen innebär

Ännu ett exempel på nedmonteringen av välfärden för Söderköpingsborna.

1 mars upphör barnomsorg på nattetid i Söderköpings kommun. Socialdemokraterna har en rad frågor till Alliansen om beslutet.

1 mars upphör barnomsorg på nattetid i Söderköpings kommun. Socialdemokraterna har en rad frågor till Alliansen om beslutet.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2022-01-13 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 15 december 2021 beslutade Alliansen (C+KD+M+L) att enheten för barnomsorg på obekväm arbetstid ska upphöra den 1 mars i år på grund av en låg nyttjandegrad i relation till kostnaden och att förvaltningen får i uppdrag att, med anledning av beslutet, kontakta berörda vårdnadshavare och hitta individuella lösningar.

Beslutet innebär en klar försämring av barnomsorgen i Söderköping och av den trygghet BOA innebär för barn och föräldrar. Alliansens beslut från december skapar stora svårigheter för barnfamiljer och ensamstående som jobbar i serviceyrken att bo i Söderköping. Att kommunen inte tillhandahåller en lösning med barnomsorg på obekväm arbetstid kan innebära att familjer väljer att flytta från Söderköping eller avstår från att flytta till kommunen.

Vi anser att det inte är kommunens uppdrag att uppmana föräldrar till att byta arbetstider eller arbete. Det kan innebära en inkomstförlust och andra svårigheter. Vi anser inte heller att kommunen ska diskutera med föräldrar om privata lösningar som att några inom familjens sociala nätverk ska hjälpa till med barnen, det är inte en långsiktigt hållbar lösning. Att arbetsgivarna ska ha ett ansvar att hjälpa till är inte realistiskt.

Vi anser däremot att det är kommunens uppdrag att tillhandahålla barnomsorg alla dagar och tider som behovet finns, även om det inte är lagstadgat än. Det hade varit bättre att utveckla den verksamheten som finns och eventuellt hitta andra lösningar inom organisationen innan beslutet om nedläggningen togs.

Utifrån Alliansens beslut vill vi Socialdemokrater ha en redogörelse på nämndens möte den 26 januari om vad beslutet innebär och ställer några frågor för ett klargörande vad som gäller från och med den 1 mars i ett nämndinitiativ. Det behöver klargöras hur förvaltningen ska medverka till de individuella lösningarna, hur organisationen ska se ut och frågor om taxan och finansieringen.

Ledamöter för Socialdemokraterna i Barn och utbildningsnämnden i Söderköping

Peter Abrahamsson, andre vice ordförande

Kjell Eriksson, ledamot

Monica Malmqvist, ledamot

Ingela Karlsson, ersättare

Sylvia Lindblom, ersättare

Sanna Fogelby, ersättare