Fjärde semesterveckan får tas i höst

Regionen vill kompensera personalen - beslut om ersättning kommer i inom kort.

Debatt2020-06-03 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på  "Öppet brev från Intensivvårdsavdelningen US Linköping"

Covid-19-pandemin har ställt sjukvården på svåra prov och inneburit en enorm belastning på medarbetarna, särskilt på dem som vårdat covid-19-patienter.  Att ge medarbetarna möjlighet till vila och återhämtning är mycket viktigt. Tyvärr är pandemin ännu inte över, vilket gjort det extra svårt att planera sommarens ledigheter – en situation som vi delar med flera andra regioner som drabbats hårt av pandemin. I vissa verksamheter på Universitetssjukhuset kommer målet att alla ska få fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna inte att kunna uppnås. 

Där kommer medarbetarna att få minst tre veckors semester under juni till augusti och den fjärde veckan i höst. För att på något sätt kompensera för detta finns ett beslutsärende som regionstyrelsen ska behandla den nionde juni. Det ger berörda medarbetare 1 600 kronor extra per dag som flyttas, utöver den extra ersättning som kollektivavtalet reglerar. 

Helst hade vi sett att alla kunnat få ut en rejäl semester i sommar, men då detta inte är möjligt hoppas vi att ersättningen ska ses som ett bevis på att vi ser och uppskattar de stora insatser som våra medarbetare gör.