50 år i Sverige

8 juni 2017 04:00

Debatt

I april 1967 anlände ett plan med kvotflyktingar från Beirut. På detta flygplan befann sig omkring 200 assyrier och de var de första assyrierna att anlända till Sverige. Under kommande år behövde Sverige arbetskraft och antalet assyrier ökade markant. De sökte sig bort från krig och förtryck i Assyrien, som idag är ett land uppdelat mellan staterna Turkiet, Syrien, Irak och Iran.

Redan under de första åren i Sverige började assyrierna att bilda kulturföreningar. Det som tidigare var förbjudna sånger började sjungas, förbjudna danser lärdes ut och den assyriska flaggan kunde äntligen vaja under olika aktiviteter som exempelvis sommarläger som började anordnas för barn och ungdomar.

År 1977 bildades det Assyriska Riksförbundet, ett steg i att samla de olika assyriska föreningarna under en paraplyorganisation. Förbundet har nu under sin fyrtioåriga existens, genom de assyriska föreningarna, lyckats med mycket ideellt arbete och många fantastiska verksamheter. Idag finns även Assyriska Ungdomsförbundet och Assyriska Kvinnoförbundet som samlar ungdomar och kvinnor från olika delar av landet.

Den Assyriska Kulturföreningen i Norrköping, tillsammans med Assyriska IF, firade under 2-4 juni fyrtio år. För assyrierna i Norrköping och Sverige har föreningslivet fungerat som en integrationsaccelerator. Föreningen har under sina år anordnat sommarläger, manifestationer, olika kulturella och traditionella aktiviteter, lärt ut danser och sånger med mera. Den Assyriska Kulturföreningen har fungerat som en kultur- och identitetsbärare för många assyrier och samtidigt spelat en roll i det svenska samhället genom integration och påverkan i det offentliga rummet.

Under helgen bjöds det på aktiviteter i form av bollskola , aktiviteter för barn, föreläsningar av svensk-assyriska organisationer och biståndsorganisationer, tal om föreningens historia och framtid av föreningsmedlemmar samt lokalpolitiker så som kommunalråd Lars Stjernkvist och oppositionsrådet Ingrid Cassel.

Att komma till ett nytt land innebär en del svårigheter och barriärer. Man behöver anpassa sig till en ny kultur, lära sig ett nytt språk och smidigt integreras i det nya samhället. Idag kan vi med gott samvete säga att assyrier är en av de mest integrerade folkgrupperna i Sverige. Assyrierna i Sverige har en företagaranda och har grundat stora företag inom bland annat restaurang-, frisör-, och tvätteribranschen. Assyrierna har även lyckats akademiskt och idag har vi många framstående ekonomer, jurister, journalister och politiker. Vi får inte heller glömma assyriernas fotbollslag Assyriska FF, vilket blev det första invandrarlaget att spela i Allsvenskan och nå finalen i Svenska cupen.

Denna framgångssaga på blott 50 år hade aldrig varit möjlig om det inte vore för de möjligheter som assyrierna fått i sitt nya land. Sverige gav dessa assyrier något som var bristfälligt i deras tidigare länder: rätt till utbildning, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och jämlikhet. Medan man förtrycktes och förnekades sin assyriska identitet i Irak och andra länder så kunde assyrierna vara sig själva i Sverige.

Sveriges assyrier är evigt tacksamma den chans vi fått i vårt nya hemland och genom detta fortsätter vi resan som hittills varat i femtio år. Genom att fortsätta att vara en grupp som främjar och bevarar vårt ursprung, men även genom att spela en roll i vårt nya samhälle, så ser vi framemot att fira hundra år och mer än så i Sverige.

Integration

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nemrod Barkarmo Stolt Norrköpingsbo och styrelseledamot i Assyriska Ungdomsförbundet

Ämnen du kan följa