Vindkraften - Knappast möjligt att göra en omstart

”Vi är angelägna om att göra allting rätt från början för att få en så kort process som möjligt” säger Holmen i en debattartikel.

Den föreslagna markanvändningen har inte heller stöd i Norrköpings eller Finspångs översiktsplaner, skriver företrädare för Rättvisa vindar norra Östergötland.

Den föreslagna markanvändningen har inte heller stöd i Norrköpings eller Finspångs översiktsplaner, skriver företrädare för Rättvisa vindar norra Östergötland.

Foto: Amelie von Essen/arkiv

Insändare2021-05-14 15:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Holmen: Vi följer regler och rekommendationer" NT 9/5

Från början – dvs för ett drygt halvår sedan – har väl Holmen hittills gjort i stort sett alla fel som varit möjliga. Att nu ”göra en omstart” är knappast möjligt eftersom det grundläggande felet inte kan rättas till. 

De planerade vindkraftsetableringarna vid Skybygget, Klintaberget och Högsjö avser användning av mark- och vattenområden inom tätortsnära, tättbefolkad landsbygd, med stora naturvärden och av stor betydelse för friluftslivet, till stora delar dessutom beläget inom vattenskyddsområde. 

Det innebär att lokaliseringen inte utgör en från allmän synpunkt god hushållning, vilket i sin tur innebär att de föreslagna platserna inte uppfyller kraven på lämplig lokalisering enligt 2 kap. 6 § miljöbalken. Den föreslagna markanvändningen har inte heller stöd i Norrköpings eller Finspångs översiktsplaner. 

Inom Rättvisa vindar norra Östergötland - RVNO - hoppas vi att frågan om felaktig lokalisering kan läggas fast i ett tidigt skede och att åratal av tillståndsprocesser, med efterkommande rättegångar om skadestånd på grund av miljöstörningar inte ska behövas.