Varnar för att plocka de lägst hängande frukterna

I en intervju nyligen säger finansminister Magdalena Andersson hon ser det som ett problem att kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och att kapital därför måste beskattas mer.

Pontus Angland, Anglands Electronics AB, Vikbolandet.

Pontus Angland, Anglands Electronics AB, Vikbolandet.

Foto: Stina Svanberg

Insändare2021-03-02 09:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt finansministern är den "lägst hängande frukten" en förändring av 3:12-skattereglerna, entreprenörsskatten, för fåmansföretag. 

Jag vill varna för att det är farligt att plocka den frukten. För det första är inte entreprenörsskatten särskilt låg. Jämför vi med andra länder ligger skatten på utdelning i ägarledda företag i Sverige högt. Dessutom har många länder speciella regler för vinster från företag som ägts länge, dessa ger mycket låg eller till och med ingen skatt alls. Något som exempelvis underlättar när familjeföretagare ska gå i pension. 

För det andra, och kanske ännu viktigare, så har handlar entreprenörsskatten inte om något som berör några få kapitalägare eller höginkomsttagare, den är avgörande för 320 000 företag, 440 000 företagare med tillsammans hela 1,5 miljoner anställda. 

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och sedan entreprenörsskatten började reformeras 2005 har den bidragit till en mycket positiv utveckling för svenska företag. Förändringar i ägarskatter påverkar villkoren för entreprenörskap, investeringar och jobbskapande. Att ens prata om att plocka den frukten är direkt farlig, särskilt i dessa kristider när vi behöver värna villkoren för företagandet.