Stöd företagen så de överlever pandemin

Kristdemokraterna har alltid förespråkat subsidiaritetsprincipen, även kallad för närhetsprincipen, vilket innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå.

Det är ingen tvekan om att ska vi ha en fungerande välfärd behöver vi skapa förutsättningar för att våra företagare och företag ska kunna fungera väl, skriver Tomas Tekmen och Eva-Britt Sjöberg.

Det är ingen tvekan om att ska vi ha en fungerande välfärd behöver vi skapa förutsättningar för att våra företagare och företag ska kunna fungera väl, skriver Tomas Tekmen och Eva-Britt Sjöberg.

Foto: Georgis Touma Carolina Nilsson

Debatt2021-03-07 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under en pandemi krävs dock att staten tar på sig ledaransvaret och fattar rimliga beslut när det gäller begränsningar för att minska smittspridning, men också om att stödja företag så att så många som möjligt ska kunna överleva en pandemi. För det krävs enkla tydliga regler och att ersättningarna betalas ut innan det är för sent.   

Under pandemin har regeringen gång på gång visat en oroväckande handelsförlamning tills kritik kommer från oppositionen. När många företag redan tidigt under pandemin fick det tufft var Kristdemokraterna där och föreslog bredare och mer stöd till företagare runt om i landet. Stöden har så småningom också kommit, men i regel månader efter att förslagen först lyfts, som exemplet med det senfärdiga stödpaketen till enskilda firmor och handelsbolag. 

Samtidigt har snaran successivt dragits åt för många verksamheter i och med de allt striktare rekommendationerna i samhället, men inte vägts upp med ekonomisk kompensation inom rimlig tid. Företagen vänder ut och in på sig för att leva upp till regler som sedan ändras igen. Ständigt förändrade regler är förödande, och saknas logik är det ännu värre. Exempel på det senare är regeln om att restauranger eventuellt måste stänga all servering 20.30 oberoende om de serverar alkohol eller inte. Och i serveringar som inte har egen ingång, till exempel i gallerior, måste man sitta ensam när man fikar och äter.    

Kommunens största ansvar att se till att skolan, äldrevården och omsorgen fungerar under pandemin och efteråt när allt ska gå tillbaka till det nya normala. Här är också arbetet för att motverka psykisk ohälsa och isolering otroligt viktigt. Utöver det vill vi i Norrköpings kommun också bidra med de insatser vi kan för att underlätta i företagens tuffa situationer. Därför är vi glada för de beslut som tagits i kommunen, om anstånd med avgifter, i vissa falla borttagande av avgifter och även de presentkort med uppmuntran till anställda för att användas till att handla och gynna företag i Norrköping. Vi Kristdemokrater är inte främmande för att även ytterligare satsningar kan behövas framöver för att i underlätta för våra företagare. 

Vi får heller inte glömma att det kommer en tid även efter pandemin. Från Kristdemokratiskt håll hoppas vi innerligt att så många företag som möjligt klarar sig igenom denna tuffa tid.  Vi vill slutligen även uppmana till en bred diskussion om vilket samhälle vi vill ha när livet börjat återgå till det normala. Det är uppenbart att det kommer vara ett före och efter Corona och att mycket i samhället kommer förändras allt eftersom pandemin kommer klinga av.  

Men det är ingen tvekan om att ska vi ha en fungerande välfärd behöver vi skapa förutsättningar för att våra företagare och företag ska kunna fungera väl.