Fel ge illegala invandrare utökad vård

Vid regionfullmäktige den 23 november lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande om att utländska medborgare som befinner sig illegalt i Sverige inte ska tilldelas vård på samma villkor som svenska patienter.

Har man fått avslag på sin asylansökan med utvisningsbeslut har man inte rätt eller behov av att stanna i Sverige. Man ska resa hem, skriver Richard Svensson (SD) Göran Hargestam (SD)

Har man fått avslag på sin asylansökan med utvisningsbeslut har man inte rätt eller behov av att stanna i Sverige. Man ska resa hem, skriver Richard Svensson (SD) Göran Hargestam (SD)

Foto: Lotta Willsäter/Rikard W Larsson

Debatt2021-12-20 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi anser att vård som kan anstå, alltså vård som inte är akut, endast bör ges till dem som enligt sjukvårdslagen har rätt till den. Att ge utökad vård till dem som befinner sig illegalt i Sverige leder dels till incitament att fortsätta hålla sig gömd och fortsätta bryta mot svensk lag samt innebär även en belastning för vården. Vårdsökande svenska medborgare får idag vänta längre än vårdgarantin, vilket innebär att vi idag inte kan erbjuda vård i den utsträckning som är nödvändig. 

Har man fått avslag på sin asylansökan med utvisningsbeslut har man inte rätt eller behov av att stanna i Sverige. Man ska resa hem. Att då ta ett beslut att, mot lagen, stanna och belasta våra välfärdssystem på bekostnad av laglydiga medborgare är fel anser vi. Det riskerar även att ytterligare fylla på de skuggsamhällen som vuxit fram i Sverige.

Sverigedemokraterna var ensamma om att lyfta problematiken kring vård till illegala. Att de politiska partierna med en mer vänsterliberal politik som S, C och MP skulle motsätta sig vårt yrkande kunde man kanske ha förutsett. Mer förvånande då att Moderaterna, vilka påstår sig vilja minska incitamenten för att individer ska vistas illegalt i Sverige, avslog vårt yrkande. Det gjorde man med argumentet att regionens intäkter inte skulle öka ifall dessa individer enbart får tillgång till vård som inte kan anstå.

Vi anser det vara fel att illegala invandrare erbjuds utökad vård. Det handlar inte om Region Östergötlands intäkter i första hand, utan om att först och främst tillgodose svenska medborgares vårdbehov. Vi anser att det är orättvist och ger fel signaler till de svenska patienter som ställs i den redan överbelastade vårdkön, enbart för att illegala invandrare ska kunna få tillgång till en vård som inte är omedelbar, och som de skulle kunna tillgodoses i deras respektive hemländer. Vårt yrkande skulle försvårat för dessa individer att utnyttja den svenska välfärden liksom att bryta mot svensk lag.

Region Östergötland ska inte stödja illegala invandrares kriminella aktivitet, tvärtom så ska vi försvåra för dem att gömma sig, samt motverka uppkomsten av skuggsamhällen. Vi vill se en sjukvård där svenska patienter och skattebetalare sätts i första rummet, inte i en tungt belastad vårdkö.