En roligare premiär den här gången för Hästen

Förra säsongens premiär: 1–3 hemma mot Pantern. Nu: Stark 2–1-seger mot AIK på Hovet. Viss skillnad det för Vita Hästen.

Stockholms kommun 18 september 2019 22:20

– Känns jättehärligt med tre poäng här, fantastiskt. Vi fullföljde den matchplan vi hade satt upp, vi såg bra ut i våra saker. Andra perioden var magnifik, sen vet vi att det skulle bli tufft i slutet men vi stod pall. Jag är oerhört stolt över hur killarna tog sig an uppgiften, sa nye tränaren i Vita Hästen, Tony Zabel.

Gästerna visade från början att de inte hade någon plan på att vika ner sig. Det täcktes skott, revs och slets i hörnen, vanns dueller med långa klubban...kampmomentet bidrog starkt till den lyckade premiärkvällen.

– Det ingår i ett hockeyjobb – täcka skott, åka skridskor, vinna närkamper...fullföljer vi inte våra grejer blir det tuffare. Den här premiärsegern var oerhört viktig. Alla vinster, oavsett premiär eller inte, är tre poäng på kontot och det stärker gruppen, sa Zabel, som dock inte svävade iväg allt för långt.

– Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Vi har vunnit en match och den tar vi alla dagar i veckan. Ny match på fredag, då gäller komma upp stort igen, men gruppen har visat vad vi kan när vi gör våra grejer och det stärker oss, sa han medan musiken dånade från ett segerrusigt omklädningsrum.

Hästen kom till spel utan två av sina nyförvärv. Patrick Blomberg är skadad och kan bli borta ett tag medan Jens Holmström var sjuk.

Sex minuter in i matchen prickade AIK klockrent ena stolpen hos Viktor Kokman. Halvvägs in i perioden var det nära mål igen, men då för Hästen, när Marcus Eriksson åkte sig fri, men målvakten var med även den gången.

"Macke" skulle dock hitta rätt. 17.03 in i perioden kom allsvenskans allra första fullträff den här säsongen. Nye Istvan Bartalis sköt, pucken styrde på Marcus Eriksson och gick in högt bakom hemmamålvakten. 0–1 och jubel bland de 30-talet fansen i ena hörnet på arenan.

– Skottet prickade mig via brallan och så gick den upp i krysset. Jag gick in för att skymma, tror inte målvakten såg mycket. Viktigt att få ett litet skitmål där i början när vi hade haft chanser innan också, sa "Macke" en stund efter slutsignalen.

Han var riktigt pigg, och skapade en hel del lägen nästan på egen hand. En rejäl skillnad mot förra hösten som var riktigt tung för veteranen.

– Har inte riktigt koll, men tror jag gjorde första målet först i omgång 15 eller nåt då, Pantern borta i alla fall. Hade ju ingen bra start förra säsongen efter en skada i magtrakten som satt i, sa Marcus, som hade ytterligare några riktigt vassa lägen.

– Tror inte jag hade så här många klara målchanser på hela förra säsongen, känns det som. Det kändes bra, vi skapade mycket och borde ha hängt dit någon mer. I tredje blev AIK lite mer desperata och de fick ju ett mål till slut, och var nära att kvittera i slutet. Det hade verkligen varit tungt, men vi redde ut det, sa Marcus nöjt.

– En bra bortamatch, vi följde det vi ska göra. Kriget och offerviljan vi visade kommer bära långt. Det är så det kommer behöva se ut resterande 51 omgångarna med.

I andra perioden dröjde det bara två minuter innan Linus Andersson ökade på till 2–0 efter att ha avslutat själv i en snabb omställning. Hästen fick även en straff. Istvan Bartalis drog målvakten som ändå fick upp benskyddet och räddade, och Hästen hade 2–0 med sig in i omklädningsrummet efter mittenperioden.

AIK hade ett övertag i slutperioden, och tog ut sin målvakt med hela fem minuter kvar för en sista satsning. Med 54 sekunder kvar kom 1–2 efter ett bastant tryck. Jakten på en kvittering blev intensiv, och det var nära. Kokman fick sig en rejäl smäll i slutsekunderna, men reste sig efter en stund och räddade nästa jätteläge. 

Redan på fredag väntar Timrå, förra säsongens SHL-lag, i Himmelstalundshallen.

– Hoppas det kommer lite folk och en bra stämning på läktaren. Hoppas vi kan bjuda publiken på lite bättre spel än förra säsongen, det är de förtjänta av, sa Marcus Eriksson.

Matchfakta

AIK–Vita Hästen 1–2 (0–1, 0–1, 1–0)  

Första perioden: 0–1 (17.03) Marcus Eriksson (Istvan Bartalis, Linus Andersson). Andra: 0–2 (2.02) Linus Andersson. Tredje perioden: 1–2 (19.06) Johan Porsberger (Sam Marklund, Robin Jacobsson), spel sex mot fem. Skott: 33–25 (8–12, 5–5, 20–8). Utvisningar, AIK: 3x2 minuter; Vita Hästen: 6x2. Domare: Peter Lyth, Tullinge och André Hiljanen, Växjö. Publik: 3 654.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Hälsa och sjukvård

Coronatapp: 9 av 10 förskolebarn hölls hemma

Brott & Straff

Skottlossning i Stockholm – en till sjukhus

Fotboll

Nyholm tillbaka efter två år: "Fantastiskt"

Sport

Kungsholmen Runt ställs in

Fotboll

Helsingborg bröt måltorkan och vände matchen

Visa fler