När hela länet blir vår egen arena

Borta bra, men hemma är alltid bäst. Östergötland blir allas arena just de här dagarna, när vi låter oss upptäcka platser vi inte sett eller upplevt förut.

Norrköpings kommun 7 september 2019 12:06

På gränsen till hösten, som kan vara en alldeles underbar årstid, öppnar drygt 180 gårdar, butiker, utställare, producenter och bryggerier upp för världen under de 19:e Östgötadagarna. Hela länet hamnar i fokus under två dagar den här helgen med ett sällsynt skiftande utbud av möjligheter.

Det är egentligen aldrig för sent att upptäcka din lokala värld.

Hemma är ett av de vackraste ord vi har.

Europaväg 4, som börjar i finländska Torneå och slutar vid Öresund i färjeläget i Helsingborg, är 1 590 kilometer lång. Drygt 160 av dessa är en pulserande åder genom Östergötland. Den binder på sitt sätt samman vårt med varandra och världen, men de här dagarna är det utmärkt att svänga av och hitta nya vägar. 

Du behöver inte åka särskilt långt heller.

Östgötadagarna brukar locka runt 100 000 besökare varje år. Intresset har växt för varje år, där utbudet är såväl omväxlande som omfattande. Det är en resa att bara dyka ner i listan och surfa runt alla deltagare i år.

...som Saabmarknaden ute på Kråkvilan, där länets Saabklubb arrangerar sin årliga marknad för nionde gången på söndag. Där finns, förutom allt från reservdelar till hela bilar i Saabs stall, också plats för veteranbilar av alla märken.

...som en båttur i S:t Anna och Gryts vackra skärgård med båten M/S Ellen af Harstena, som avgår från Fyrudden.

...som lökfestivalen (!) på Handelsträdgården på Löfstad Slott. Just september ska visst vara en utmärkt månad att sätta lök.

...som Zarah Leandermuséet vid bygdegården i Häradshammar. Muséet, som ger en bild om hennes liv och karriär, invigdes 2007.

...som det klassiska Brandkårsmuséet i Simonstorp, där man visar upp sin historia runt brandkåren och räddningstjänsten under tre sekler. Det är allt från handdragna kärror till motordrivna fordon.

Hashtaggen #svemester nådde rekordsiffror den här sommaren, när allt fler av oss valde hemma istället för borta under semestern. Jag var en. Jag använde visserligen aldrig #svemester på resan, men jag stannade i landet och gjorde en och annan oväntad upptäckt längs västkusten från vår depå vid Ramsviks camping, när vi studsade runt bland pärlorna i Kungshamn, Smögen, Hunnebostrand, Fjällbacka och Grebbestad.

Jag är nämligen seriöst förtjust i arenor.

Stora som små.

Här låg de på rad i Kungshamnsvallen, Havsvallen i Smögen, Fjällbacka IP och Siljevi IP i Grebbestad, där var och en inte alltid bjuder på den bästa fotbollen, men har en själ och en historia. Min resa var absolut inte i klass med de mest seriösa "groundhoppers", som åker världen runt och samlar arenor. Det är särskilt populärt, förstås, i England. I deras värld skulle dock ingen av mina besök räknas i deras kalender. Du måste se en match för att få räkna den. De lokala serierna i Bohuslän hade sommaruppehåll.

Den här helgen är hela Östergötland en arena.

Du kan bli en "groundhopper" mellan gårdarna, samla intryck och kittla smaklökarna på vägen. 180 stopp över länet under Östgötadagarna bjuder onekligen in till det

Var ses vi?

Månvallen i Bottna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Willner

Ämnen du kan följa
Läs mer
Norrköping

Kerstin fick hundratals nya husdjur i trädgården

Norrköping

Kommunen lyssnar på barnen - räddar deras favoritträd

Debatt

Fjärde semesterveckan får tas i höst

Livsstil & fritid

Linde: UD:s reseavrådan kan hävas i förtid

Livsstil & fritid

EU-hopp om fria resor redan i juni

Visa fler