"Det kunde ha slutat riktigt illa"

Ett 30-tal personer omhändertogs för störande av allmän ordning och fyra skadades i samband med matchen.

Norrköpings kommun 2 november 2019 17:55

Då Djurgårdens IF hade chansen att för första gången på 14 år säkra SM-guld i fotboll vallfärdade supportrar till Östgötaporten inför guldavgörandet mot IFK Norrköping. Redan på förmiddagen intog DIF-fansen Norrköping under bevakning från polisens sida.

– Det är svårt att veta hur många Djurgårdssupportrar som kom, men det har ju talats om 5 000, säger polisens presstalesperson Björn Öberg, som ingått i polisens stab.

Polisen bedömde matchen som en särskild händelse och hade kallat in extrapersonal för att bevaka supportrarna.

Redan efter tre minuter avbröts matchen då Djurgårdssupportrar på stora läktaren och IFK-supportrar i Curva Nordahl börjat gestikulera och ropa åt varandra. Polisen ställde efter den händelsen upp en ring kring de olika sektionerna av säkerhetsskäl.

– Under matchen är det ju arrangören som ansvarar för säkerheten. Men vi gick in för att stärka upp, säger Björn Öberg.

Efter slutsignalen, då det stod klart att Djurgården vunnit SM-guldet, kunde arrangören, ordningsvakterna och polisen som väntat inte hindra tusentals supportrar från att storma planen.

– Tyvärr är det ju inte så mycket vi kan göra, vårt mål var att separera supportrarna, säger Öberg.

Guldfirande Djurgårdare stannade kvar länge vid Östgötaporten, när de sedan skulle gå ner till Resecentrum var de flesta IFK-supportrarna redan hemma. Men på Kungsgatan blev det ändå stökigt. 

– En stor grupp sökte aktivt konfrontation med folk som befann sig vid en krog. Totalt omhändertog vi 29 personer där för störande av allmän ordning. Vi gjorde det i förebyggande syfte, säger Öberg.

– Det kunde ha slutat illa om vi inte agerat som vi gjorde. Det fanns risk för stort ordningsstörande och misshandel, säger Öberg vidare.

De 29 personer som omhändertogs fördes till arresten, där de får sitta i maximalt sex timmar.

I samband med matchen skadades även ett antal personer. Enligt Öberg handlade det om en polis och en ordningsvakt, samt två vanliga åskådare.

– Det rör sig om lindrigare skador, polismannen fick ett finger skadat.

Vid 17.30-tiden gjorde polisen bedömningen att det lugnat ner sig.

– De flesta Djurgårdssupportrarna har lämnat staden, några är kvar och åker hem senare. Vi har fortsatt bra bevakning, men trappar ner när under kvällen.

Hur skulle du sammanfatta polisens insats?

– Vi visste om att det fanns risk för konfrontationer. Vi är ändå nöjda med att vi har lyckats stoppa allt för stora ordningsstörningar, säger Björn Öberg.

Polisens insats avslutades vid 19-tiden på kvällen. Ytterligare två personer hade då avvisats. Utöver det hade en person till avlägsnats och en omhändertagits för fylleri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

BILDERNA: Här har släpet vält av vägen

TV-inslag

TV: Drönarfilm visar stora timmerolyckan

Fotboll

Experten om dystra trenden: Bli mer kaxig, Fransson

Basket

Klart: Här är Dolphins första tunga nyförvärv

Fotboll

Klart: tillåtet med 50 åskådare även i Östergötland

Visa fler