Zabel har en plan för Vita Hästen

Kan Vita Hästens sjunde tränare på drygt fem år få siffrorna att vända uppåt?

Norrköpings kommun 18 september 2019 07:00

Jo, det är verkligen så illa med kontinuiteten. Pelle Hånberg tog upp laget i allsvenskan våren 2014 och har därefter följts av Niklas Czarnecki, Mikael Johansson, Jonas Johnson, Leif Strömberg och Sune Bergman innan Tony Zabel skrev på ett treårskontrakt i maj 2019.

Vi kan lägga på ytterligare en parameter på tidsaxeln och klämma in de fem allsvenska tabellplaceringarna i ordning: 8, 11, 10, 9, 14. Det är jämngrått, förutom den första säsongen som ledde till SHL-kval mot Modo, och en sluttande kurva nedåt.

Ekonomin har gått hand i hand med resultaten och den här säsongen är Vita Hästen i ett så kallat kontrollår för att visa att man kan klara av elitlicenskraven.

Lägg därtill fjolårets styrelseavhopp och ett naggat förtroendekapital hos hemmapubliken så är det långt ifrån ett dukat bord som Zabel kommer till. Men den 48-årige stockholmaren kommer också från ett par tuffa smällar i livet och har kavlat upp ärmarna sedan han klev in i Himmelstalundshallen.

Miljön är inventerad och ett flerårsprojekt är utstakat för Vita Hästen. Det är inget framgångsrecept som kan köpas för pengar men väl med stenhårt jobb i varje detalj, varje dag. Att maximera gruppen och varje individ, skapa en träningskultur som också ger en vinnarkultur.

Hittills kan jag inte säga annat än att Tony Zabel har gett ett gediget uttryck. Den förre djurgårdaren är seriös, noggrann och verkar ha sålt in sin idé till truppen tillsammans med sin assisterande tränare Niklas Czarnecki. Annars skulle exempelvis en sån som István Bartalis knappast ha övervägt att komma till Norrköping. 

Czarnecki, liksom Zabel, gör också en comeback på elitnivå och hans närvaro i hallen och omklädningsrummet ska nog inte underskattas. Det var också han som coachade när Hästen nådde hela vägen till SHL-kval mot Modo våren 2015 så det finns hockeykunnande så det räcker i båset.

Men man kan tro vad man vill och spekulera hit och dit innan den första pucken är släppt. Det är ändå siffrorna i skarpt läge som räknas – och nästan bara det.

Resultatet på isen kommer att vara loket i hela Vita Hästens nystart. Det är det och inget annat som kan locka publiken och sponsorerna tillbaka till Himpa och få siffrorna att peka uppåt igen. Vägen dit går via skott täckta med bröstkorgen och en extra tackling för att väcka laget.

Det finns en latent hockeyglöd i Norrköping som bara väntar på att sättas i brand och få hela hallen att koka.

Jag hoppas att Tony Zabel får uppleva det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Lauritsen om flyttryktena: "Ser ingenting annat än IFK"

Fotboll

IFK vinnare i kamratmötet: "Viker aldrig ner oss"

Fotboll

Bergmann Jóhannesson: "Måste fortsätta jobba"

Fotboll

Klart: Björk får chansen från start – här är IFK:s elva

Norrköping

Ägaren efter branden: "Hela stället måste saneras"

Visa fler