"Jag förstår att folk tippar så här"

En "ny" kultur ska ta Vita Hästen uppåt. "Tittar vi på hur vi tävlar och tränar är det på topp", sa tränaren Tony Zabel.

Stockholms kommun 16 september 2019 17:15

På onsdag kväll släpps premiärpucken, AIK mot Vita Hästen i Johanneshov. På måndagen hade Hockeyallsvenskan upptaktsträff ett stenkast därifrån.

De flesta verkade eniga om att en ny "skräcksäsong" som den förra blir det inte för Norrköpingslaget. Efter de 52 omgångarna hamnar laget runt tiondeplatsen. Det tippade såväl experterna på plats, alla lagens tränare och även lagens supportrar som har varit med och tippat. 

– De flesta tippade oss i ingemansland, vi får väl visa att vi är bättre än så helt enkelt, sa Jacob Spångberg, spelaren som representerade Hästen på plats i Stockholm.

Samtidigt är det ändå uppåt jämfört med senaste säsongen?

– Precis, man ska vara försiktig med att höja sig själv till favoriter eller prata för mycket om var man kan hamna i tabellen. Jag tror att det kan komma emot en i ett senare skede. Det tar tid att bygga en nykomponerad trupp, det gör man inte på en vecka eller månad utan det kommer ta sin tid innan vi spelar det spel vi vill göra. Det handlar bara om att försöka vinna nästa match hela tiden. Det låter jäkligt tråkigt men det är så det är. Det är en mycket lång serie och alla matcher är jämna, sa Spångberg, ny back från Södertälje.

Han var själv inte med om den jobbiga säsongen där det allsvenska kontraktet räddades tack vare ett lyckat kval.

– Nej, men det känns som om fjolårssäsongen är glömd, alla tittar uppåt och vi håller på att skapa oss en kultur som kommer vara nödvändig för att vi ska kunna blicka uppåt. Det är jäkligt viktigt att få ihop en välfungerande grupp och kunna vara på en så hög nivå som möjligt varje dag för att matcherna ska bli enklare helt enkelt. Tränar man i ett högre tempo än man spelar har man en stor fördel, och det är väl dit alla vill nå, så att kunna skapa den kulturen är viktigt, sa Spångberg i minglet runt kaffet och mjukglassen.

Nye Hästen-tränaren Tony Zabel pratade också om hur viktigt det är att få ihop gruppen för att lyckas.

– Jag förstår att folk tippar så här. Man låg ju toksist förra säsongen så vi kommer från en tuff position och jag har valt att inte titta på placeringar utan jag vill få ihop det här med träningskultur och vinnarmentalitet varje dag. Vad det sen leder till i placering låter jag vara osagt men om man ska säga nånting är det klart att vi också vill vara med och slåss om en slutspelsplats. Det är ju därför vi håller på, sa Zabel vid bordet med Vita Hästen-emblemet på.

Du talade också om "nya" Vita Hästen, vad menar du med det?

– Min erfarenhet är att man kan ha en bra sportslig säsong och komma högt upp i en tabell för att man träffar rätt på spelare, men att över tid vara etablerad – topp åtta varje år – har med en helhet att göra. Hur hela organisationen ser ut, allt från styrelse, ledare, marknad, scoutingarbete...hur når man det? Jo, genom kontinuitet på bra saker, och en stor portion tålamod för att lyckas. Vi har försökt stoppa in en tävlingskultur, att tävla och träna bättre, och att ställa krav på alla oavsett vad man heter. Gruppen är just nu homogen, i "må bra-stadiet" men vi har inte börjat tävla än och inte utsatt gruppen för någon form av yttre press eller tryck. Det börjar ju nu så får vi se hur vi hanterar det.

Försäsongen har gett blandade resultat, men på onsdag är det poäng på spel.

– När det gäller själva hockeybiten tror jag det kommer ta ett tag innan vi nått dit vi vill men tittar vi mer på hur vi tävlar och tränar är det på topp. Jag har aldrig sett, i någon träning eller match hittills, där vi vikt ner oss i arbetsinsats. Jag älskar jobba med de här grabbarna och den här gruppen, sa Zabel.

Vilka ser du som nyckelspelare?

– Målvakterna, och sen är det lätt att säga de etablerade men Anton Johansson tycker jag är en spelare som ska hålla ihop det där mellanskiktet. Vilken spelare, vilken karaktär, vilken centertyp! Jag tippar att Anton spelar i SHL om ett eller två år, en jätteviktig kugge i det här laget. Sen är Arvid Aronsson en annan stor nyckelspelare. Kan alla hålla hans tävlingsnivå och attityd blir Vita Hästen nåt att räkna med.

Premiären får Hästen spela utan meriterade nyförvärvet Patrick Blomberg, som åkte på en smäll mot huvudet i genrepet mot Västerås, och måste vila ett tag. Inte heller Joakim Hälleström är redo efter sin skada.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander

Ämnen du kan följa
Läs mer
Ishockey

Zabels klara besked om stjärncentern

Ishockey

Agenten: Har varit långt fram med diskussioner

Ishockey

Spelare från J20 är ett vågspel som kräver sin scouting

Sport

Klart: Västervik plockar in ny målvakt

Ishockey

Tränaren lämnar Vita Hästen för division 2

Visa fler