SD ville stryka idé om "mångfald"

"Motsatsen till mångfald är enfald och det är ingenting vi ska sträva efter", säger Ulrika Jeansson (S) efter SD:s utspel.

Finspångs kommun 7 november 2019 15:00

I kommunens nya personalpolitiska program framgår det att mångfald ska beaktas vid nyanställningar. SD ville stryka ordet mångfald, vilket P4 Östergötland först rapporterade om.

– Att ta bort ordet mångfald, är inte vad det hela handlar om. Däremot vill jag att de definierar ordet, då kan det stå kvar. Det blir jättekonstigt att anställa personal med utgångspunkt från ordet mångfald. Kommunen måste anställa personal efter kompetens, precis som vilket företag som helst, säger Torgny Maurer, gruppledare för SD i Finspång.

Så du har inget emot att ordet mångfald finns kvar?

– Nej, bara de förklarar vad de menar med det. Jag strök det, men hade ett tilläggsyrkande vad man kunde använt istället. Vi ville använda ord som kompetens och arbetslivserfarenhet. Det ska vara tydligt när kommunen anställer personal. Vi är emot att identitetspolitik ska vara ett av kriterierna vid anställning.

Vad betyder mångfald för dig?

– Det är inte upp till mig att definiera det. Det får de partier förklara som vill ha med det. 

SD fick inget gehör för sitt förslag i kommunfullmäktige.

– Mångfald handlar framförallt om att en person har olika egenskaper. Det kan handla om ålder, etnicitet, religion, kön, sexuell läggning och många andra saker, som redan står i dokumentet. Först och främst ser vi självklart till kompetens när kommunen anställer personal, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

– Motsatsen till mångfald är enfald och det är ingenting vi ska sträva efter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott & Straff

Bosnien sörjer – 25 år efter Srebrenica

Brott & Straff

Rysk organisation upprörd över regnbågsglass

Affärsliv
Ekonomi, näringsliv & finans

Tiktok utreds – utpekas som spionverktyg

Politik

Rekordframfart för opposition i Singaporeval

Brott & Straff

Ny lag väcker oro om rättssäkerhet i Turkiet

Visa fler