Hon chansade – och blev modell direkt

Hon har aldrig varit modell förut. Nu ska Julia Pylad representera Sverige i en internationell tävling i Mexiko.

Söderköpings kommun 25 oktober 2019 21:00

– Egentligen är jag en blyg tjej som aldrig tyckt om att stå i fokus. Inte velat vara med på bild. Så det är konstigt att just jag är med i tävlingen och ska vara modell. Det är en utmaning för mig, skrattar Julia Pylad, 20 år.

Hon är uppvuxen i Sankt Anna, men har flyttat till Norrköping för att utbilda sig till förskollärare. Julia pluggar på distans i Luleå och jobbar kvällar och helger på "nattis" i Söderköping.

– Jag har alltid varit mycket för barn, familj och hem. Därför trivs jag väldigt bra med mitt val av yrke.

 

För några år sedan började hon med Instagram. Först la hon sällan ut någon bild på sig själv. Men efter ett tag fick hon förfrågningar från företag som ville ha samarbete.

– Då började jag tycka det var lite roligare med foto och försökte vara lite mer kreativ. Men det var en ren slump att jag såg reklamen om den här tävlingen. Jag vet inte riktigt vad som hände då jag vågade söka, skrattar hon.

 

Många frågor skulle besvaras innan hon skickade in sin ansökan till Miss Global.

– Det kändes verkligen så långt borta från mig. Jag har aldrig varit i den här världen, inte jobbat som modell. Men det här är mer än en skönhetstävling och de lade stor vikt vid frågorna och vilka värden man står för.

– Jag blev så förvånad då de sa att jag var en av de utvalda. Då ringde jag runt till andra tjejer som varit med för att kolla att det är sant och seriöst. Det här är ju internet och man vill ju inte bli lurad in i något som inte är vad det utger sig för att vara.

 

I mitten av september fick hon beskedet att hon valts att representera Sverige.

– Sedan dess har det varit helt galet mycket, det är som ett heltidsjobb att förbereda allt. Jag vet inte hur jag hinner jobba och plugga.

Tävlingsledningen har skickat uppgifter på vilka typer av klädombyten hon ska ha med sig. Det handlar om ett drygt hundratal olika. Klänningar, skor, byxor och mycket mer.

– Allt är nytt för mig. Att skaffa sponsorer, veta vad jag ska ha med mig och kontakt med designers. Jag har fått kontakter men mycket av det ekonomiska betalar jag själv. Det här är ju något som man gör en gång i livet.

 

– Under tävlingen ska vi åka runt och representera. Jag tycker det är viktigt att stärka kvinnor i jämställdhetsfrågor.

Tävlingen pågår under 15 dagar. Hennes mamma och bror följer med som stöd. 

– Nu tränar jag i att gå med klackar. Det går bättre och bättre, skrattar hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabet Bergquist

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Söderköping

Kassaskåp uppsågat vid bostadsinbrott

Västra Husby

De fixar egen modevisning online i coronatiderna