Moderaterna måste våga vara radikala

Moderaterna vill utreda framtidens Public Service. Utmärkt! Men bara om slutprodukten blir tillräckligt radikal.

Sverige 18 september 2019 04:00

Arbetsgrupper är luriga. I bästa fall kan sådana presentera på en och samma gång genomarbetade och skarpa förslag till reformer. I värsta fall kan själva syftet vara att begrava verkligt eller inbillat så kallade känsliga frågor.

Det är därför med något blandade känslor man tar del av det besked Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer levererar om framtidens Public Service under tisdagen. Efter partistämman nästa månad ska en arbetsgrupp ta fram förslag till reformer. Det borde leda till radikala förslag. Men vågar Moderaterna?

Eller är det fortfarande de så kallade nya – numera föråldrade – Moderaterna som gäller?

Fyra områden ska utredas, enligt Strömmer: uppdrag, opartiskhet och saklighet, finansiering samt sist men inte minst styrning och uppföljning av den icke-publicistiska verksamheten. Ett par delförslag har redan väckt viss uppmärksamhet. Sålunda bör Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion inriktas mot en "smalare och vassare" verksamhet. Mindre underhållning, som täcks mer än väl av kommersiella kanaler.

I klartext bör det innebära färre radio- och tv-kanaler.

 

I så fall inte en dag för tidigt! Vad ska vi till exempel med P3 till? En radiokanal som en gång tillkom för att dämpa kritiken mot det statliga radiomonopolet. Ett monopol som föll på sin egen orimlighet tillsammans med Berlinmuren. Men P3 finns märkligt nog kvar.

Strömmer kan tänka sig vad man kallar en återhållsam reklampolicy. Ett bättre sätt att uttrycka det vore en ärlig reklampolicy – till skillnad från dagens oärliga linje inom Public Service, som dock inte lurar någon. Inte minst sportevenemang sponsras av diverse företag. Helt självklart för annars skulle det inte bli mycket sport alls, men varför är detta ok och "vanlig" reklam det fulaste som finns enligt vissa?

Det finns alltså en hel del att ta i och det är särskilt viktigt då Public Service numera skattefinansieras. Staten är inget ymnighetshorn, samtidigt som det finns skäl att lyfta blicken till situationen i andra europeiska länder. Vad kan vi lära av exempelvis Storbritannien och Tyskland?

 

Under alla omständigheter duger inte med småjusteringar. Det vore att öppna väljardörren för Sverigedemokraterna i ytterligare en fråga. Många svenskar är kritiska till hur Public Service för närvarande fungerar, men tycker grundtanken är god. Ta vara på de attityderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Brott & Straff

Tårgas mot demonstranter i oroligt Hongkong

Sverige

Löfven varnar för kraftigt höjd EU-avgift

Ekonomi, näringsliv & finans

EU-paket kan skapa problem för Sverige

Krönika

Hyresregleringen är miljöskadlig

Ekonomi, näringsliv & finans

Flera kräver förlängt omsättningsstöd

Visa fler